Nierdialysepatiënten dringen aan op verlossende operatie
12 Oct, 02:54
foto
President Chan Santokhi neemt de petitie van de niertransplantatiepatiënten in ontvangst van vertegenwoordiger Steven Tjang-A-Sjin. (Foto: CDS)


Met een petitie hopen nierdialysepatiënten dat er vaart komt in het project niertransplantatie in het Sint Vincentius Ziekenhuis. In eerste instantie gaat het om acht nierdialysepatiënten en hun donoren, die al een poosje aan de weg timmeren om een normaal en productief leven terug te krijgen.

De groep heeft haar pijnpunten en haar hartenkreet verwoord in een petitie en deze aangeboden aan president Chan Santokhi. Al 14 jaar wordt geprobeerd om een duurzaam niertransplantatieprogramma in Suriname op te zetten. Het Sint Vincentius Ziekenhuis heeft nu een speciale Diaspora Nier Polikliniek en zijn elf patiënten en hun donoren al gescreend door het Diaspora Medical Team. De mensen zijn zoals de Communicatie Dienst Suriname bericht, goed bevonden voor een niertransplantatie operatie.

Er is vaart gekomen in het proces met de toezegging van president Santokhi bij zijn bezoek aan Nederland. Hij heeft gezegd dat zijn regering deze patiënten niet in de steek zal laten. Maar voor de patiënten duurt het allemaal nog te lang. Ze willen nog dit jaar worden geopereerd. Steven J. Tjang-A-Sjin, vertegenwoordiger van de dialysepatiënten, zegt dat de groep het wachten beu is. "Er zijn diverse signalen vanuit de overheid geweest dat het programma van start zou gaan." Hij hoopt dat het staatshoofd op korte termijn kan aangeven wanneer de transplantaties daadwerkelijk van start zullen gaan.

Op het moment dat president Santokhi de petitie in ontvangst nam, had hij geen pasklaar antwoord voor de groep. Hij merkte op dat er een platform moet komen om beter te communiceren met deze groep. Het Diaspora Medisch Team gaat het niertransplantatieprogramma opzetten in het Sint Vincentius Ziekenhuis.
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October