Nierdialyse patiënten eisen volledige medewerking SZF
Bij navraag bleek echter dat de directie van het Staatsziekenfonds (SZF) nog geen medewerking heeft verleend aan het NTx-programma omdat, zo blijkt uit stukken van het SZF, "de totale uitgaven voor een dialyse patiënt lager zouden zijn dan voor een NTx". Een dialyse patiënt overleeft gemiddeld 6,5 jaar en kost SRD 1.478.249, terwijl een NTx-patiënt, die gemiddeld 15 jaar leeft, SRD 3.722.825 kost, aldus SZF.
De totale werkelijke kosten voor een dialyse patiënt bedragen ongeveer 1500 Euro per maand. Het gaat om dialyse verbruiksmateriaal, medische consulten, bloedtransfusies, röntgen- echo- en laboratorium bloed onderzoeken, infecties, hart- en vaat problemen, psychische stoornissen, bot-afwijkingen, ontregeling van de zout- en waterhuishouding met vochtophoping, bloedarmoede, veno-arteriële dialyse shunt kosten, frequente ziekenhuisopnames voor complicaties van dialyse, zoals hersenbeneveling en vermoeidheid door ophoping van afvalstoffen in het bloed, dialyse katheter kosten, medisch-specialistische kosten voor inbrengen katheters, bloedverdunners, fosfaatbinders, bloedaanmaak stimuleringsmedicatie.
"De NTx kan, afhankelijk van de complexiteit, binnen 2-5 jaar worden terug betaald". Na een NTx moet een patiënt speciale medicatie tegen afstoting gebruiken. De kosten hiervan bedragen maximaal 300 Euro per maand. Ook dan blijft een NTx goedkoper dan een dialyse behandeling, omdat je dan netto 1.200 Euro per maand bespaart. Dus dit rekensommetje is geen hogere wiskunde".
Uit navraag is gebleken dat de dialyse duur (overlevingsperiode) sterk afhankelijk is van bovenstaande factoren alsook de matige preventieve zorg in de eerste 4 fasen van nierfalen. Bij de 5e fase, dialyse, is de haast point of no return bereikt. De enige uitweg is dan de niertransplantatie. Voorts is gebleken dat, ondanks deze genoemde omstandigheden, de dialyse tijd (overlevingstijd) in 45% van de gevallen tussen de 60 en 180 maanden is, met uitschieters naar 300 maanden.
Alternatieven
Het SZF en de minister van Volksgezondheid hebben in het afgelopen jaar geen enkele geloofwaardige oplossing gepresenteerd voor de nierdialyse patiënten. Sinds de komst van het Diaspora Medical Team (DMT), die op een professionele wijze zijn plannen heeft gepresenteerd, doen het SZF en de minister van Volksgezondheid voorkomen dat er in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en met Guyana betere alternatieven zijn. De nierpatiënten hebben, echter, geen enkel medisch, logistiek, operationeel en financieel uitgewerkt plan gezien. Het is allemaal gebakken lucht wat verkocht wordt”.
De patiënten begrijpen niet dat het SZF en de minister van Volksgezondheid een volledig ander standpunt innemen dan de president. De dialyse patiënten vinden dat alle ziektekostenverzekeraars aan het NTx-programma behoren mee te werken, dat door het DMT in samenwerking met het Sint Vincentius Ziekenhuis en de lokale artsen en verpleegkundigen wordt opgezet. Pas dan is er sprake van "eenheid in beleid, eenheid in bestuur en eenheid in leiderschap". Dit NTx-project zal leiden tot verbetering van de kwaliteit en de productiviteit van het leven van de patiënten, lagere kosten voor de gezondheidszorg en lokale opbouw van kennis, expertise en werkgelegenheid in de gezondheidssector.
Laatste hoop
Nogmaals, zoals enkele weken geleden, vestigen de patiënten de hoop op het door de president uitgesproken beleid en de zichtbare concrete inspanningen gepleegd door het bezoek aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.
drs. Steven J. Tjang-A-Sjin
Vertegenwoordiger van de dialyse patiënten
Vandaag
-
10:38
ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
-
08:48
Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
-
06:53
OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
-
04:55
Onweer en nog wat laatste regenbuien
-
02:57
Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
-
00:59
Column: Kort door de bocht
-
00:01
Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan
Gisteren
- Ruim 100 decoraties met oog op 50 jaar Srefidensi
- Momar Pinas pleit voor duurzame vernieuwing openbaar vervoer
- Ancelotti krijgt voorwaardelijke celstraf voor belastingfraude in Spanje
- Cel voor verdachte die zich voordeed als politie-toppers Reumel, Palmtak en Isaacs
- Suriname eert Taskforce voor bijdrage aan malariavrije status
- Paus Leo: 'Onze wereld staat in brand'
- Man aangehouden met grote partij illegale sigaretten
- Gezin gekneveld bij brute overval
- Kan Suriname kiezen tussen China en de VS?
- Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
- Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
- China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
- Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
- Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden
Eergisteren
- Open brief aan het nieuwe parlement
- Dodental in Texas stijgt na verwoestende overstromingen
- Somohardjo niet bang voor strafrechtelijk onderzoek CLAD-rapport door pg
- Hess trekt zich terug uit Blok 59 in Surinaams zeegebied
- De waarheid, de werkelijkheid en de leugen
- Betalingsregeling en schuldenkwijtschelding voor radio- en tv-sector
- Personeel CBvS voert prikactie: Eist duidelijkheid over cao-onderhandelingen
- Eenheid van kabinetsbeleid grootste uitdaging regering-Simons
- Santokhi wordt Assembleelid na presidentschap
- Wisselvallig weer vandaag: vochtig en warm
- Trumps deadline voor invoertarieven: Wat betekent dit voor de wereldhandel?
- Column: De pers is geen vijand, maar waakhond van de democratie
- Padieboeren eisen terstond uitbetaling achterstallige subsidiegelden