Nierdialyse patiënten eisen volledige medewerking SZF
Bij navraag bleek echter dat de directie van het Staatsziekenfonds (SZF) nog geen medewerking heeft verleend aan het NTx-programma omdat, zo blijkt uit stukken van het SZF, "de totale uitgaven voor een dialyse patiënt lager zouden zijn dan voor een NTx". Een dialyse patiënt overleeft gemiddeld 6,5 jaar en kost SRD 1.478.249, terwijl een NTx-patiënt, die gemiddeld 15 jaar leeft, SRD 3.722.825 kost, aldus SZF.
De totale werkelijke kosten voor een dialyse patiënt bedragen ongeveer 1500 Euro per maand. Het gaat om dialyse verbruiksmateriaal, medische consulten, bloedtransfusies, röntgen- echo- en laboratorium bloed onderzoeken, infecties, hart- en vaat problemen, psychische stoornissen, bot-afwijkingen, ontregeling van de zout- en waterhuishouding met vochtophoping, bloedarmoede, veno-arteriële dialyse shunt kosten, frequente ziekenhuisopnames voor complicaties van dialyse, zoals hersenbeneveling en vermoeidheid door ophoping van afvalstoffen in het bloed, dialyse katheter kosten, medisch-specialistische kosten voor inbrengen katheters, bloedverdunners, fosfaatbinders, bloedaanmaak stimuleringsmedicatie.
"De NTx kan, afhankelijk van de complexiteit, binnen 2-5 jaar worden terug betaald". Na een NTx moet een patiënt speciale medicatie tegen afstoting gebruiken. De kosten hiervan bedragen maximaal 300 Euro per maand. Ook dan blijft een NTx goedkoper dan een dialyse behandeling, omdat je dan netto 1.200 Euro per maand bespaart. Dus dit rekensommetje is geen hogere wiskunde".
Uit navraag is gebleken dat de dialyse duur (overlevingsperiode) sterk afhankelijk is van bovenstaande factoren alsook de matige preventieve zorg in de eerste 4 fasen van nierfalen. Bij de 5e fase, dialyse, is de haast point of no return bereikt. De enige uitweg is dan de niertransplantatie. Voorts is gebleken dat, ondanks deze genoemde omstandigheden, de dialyse tijd (overlevingstijd) in 45% van de gevallen tussen de 60 en 180 maanden is, met uitschieters naar 300 maanden.
Alternatieven
Het SZF en de minister van Volksgezondheid hebben in het afgelopen jaar geen enkele geloofwaardige oplossing gepresenteerd voor de nierdialyse patiënten. Sinds de komst van het Diaspora Medical Team (DMT), die op een professionele wijze zijn plannen heeft gepresenteerd, doen het SZF en de minister van Volksgezondheid voorkomen dat er in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en met Guyana betere alternatieven zijn. De nierpatiënten hebben, echter, geen enkel medisch, logistiek, operationeel en financieel uitgewerkt plan gezien. Het is allemaal gebakken lucht wat verkocht wordt”.
De patiënten begrijpen niet dat het SZF en de minister van Volksgezondheid een volledig ander standpunt innemen dan de president. De dialyse patiënten vinden dat alle ziektekostenverzekeraars aan het NTx-programma behoren mee te werken, dat door het DMT in samenwerking met het Sint Vincentius Ziekenhuis en de lokale artsen en verpleegkundigen wordt opgezet. Pas dan is er sprake van "eenheid in beleid, eenheid in bestuur en eenheid in leiderschap". Dit NTx-project zal leiden tot verbetering van de kwaliteit en de productiviteit van het leven van de patiënten, lagere kosten voor de gezondheidszorg en lokale opbouw van kennis, expertise en werkgelegenheid in de gezondheidssector.
Laatste hoop
Nogmaals, zoals enkele weken geleden, vestigen de patiënten de hoop op het door de president uitgesproken beleid en de zichtbare concrete inspanningen gepleegd door het bezoek aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.
drs. Steven J. Tjang-A-Sjin
Vertegenwoordiger van de dialyse patiënten
Vandaag
-
14:41
Kyiv leeft in de schaduw van de sirenes
-
12:43
Para Farmer Field School stimuleert landbouwondernemerschap
-
10:45
Suriname en VS sluiten jungletraining succesvol af
-
08:47
Wie heeft de macht werkelijk in handen?
-
06:51
Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
-
04:54
Veel bewolking met kans op wat regen
-
02:56
VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
-
00:58
Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
-
00:01
Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie