Vaccinatiegraad nog ondermaats
17 Sep, 15:55
foto
Directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul tijdens een persconferentie donderdagavond. (Foto's: René Gompers)


De meest recente cijfers tonen aan dat van de 479 personen die tussen 1 augustus en 12 september in het ziekenhuis zijn opgenomen met Covid, meer dan 80% niet is gevaccineerd. De druk op het zorgpersoneel, dat steeds schaarser wordt en al bijna aan het eind van zijn latijn is, is enorm. Hoe meer mensen vaccineren, hoe minder de druk zal zijn op de zorg, is er op de Covid-persconferentie donderdagavond benadrukt.  

Soenita Nannan Panday-Gopising, medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal en voorzitter Stuurgroep Covid-Communicatie, heeft met statistieken aangetoond wat het effect is van vaccineren. Van die 479 personen is slechts 4.1% (20 personen) volledig gevaccineerd, 8.6% (41 personen) gedeeltelijk gevaccineerd en 87.3% (418 personen) niet gevaccineerd. Door de druk op het zorgpersoneel kunnen ziekenhuizen niet meer mensen met Covid opnemen.

Dat er volledig gevaccineerden in het ziekenhuis terechtkomen, heeft onder andere te maken met onderliggende aandoeningen, geven Nannan Panday en Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid aan. Sommige mensen lijden aan bepaalde (chronische) ziektes dat het lichaam ook verzwakken. Het vaccin is geen middel om de andere ziektes te bestrijden. Zieke nieren en Covid hebben bijvoorbeeld, is geen goede combinatie, merkt Nannan Panday op.


Landelijk zijn tot en met 15 september 214.886 personen gevaccineerd; 57.343 met de eerste dosis en 157.543 is volledig gevaccineerd. De overheid heeft als doel om 481.651 te vaccineren, iedereen vanaf 12 jaar. Tot nu toe heeft dus 44.6% van die doelgroep minimaal 1 covidspuitje genomen. 32.7% van de doelgroep is volledig gevaccineerd. Dat is bij lange na niet genoeg geeft Nannan Panday aan. Ze deelt mee dat tussen 80 en 90 procent van de doelgroep gevaccineerd moet zijn om het virus af te zwakken. De sprekers roepen de samenleving wederom op om zich te houden aan Mohana (mond-neuskap, handen wassen, afstand houden)  en te vaccineren “om een ramp te voorkomen, om zoveel mogelijk levens te redden en om de druk op de ziekenhuizen en het zorgpersoneel weg te halen.”
Advertenties

Tuesday 19 October
Monday 18 October
Sunday 17 October