Orkaan Nicholas geselt Texas, schort olieproducties op
14 Sep, 16:32
foto
Nicholas "brengt zware regenval, sterke wind en stormvloeden naar delen van de centrale en bovenste kusten van Texas", voorspelt het Nationale Hurricane Center. (Beeld NOAA)


Royal Dutch Shell heeft dinsdag de productie op een offshore olieplatform stopgezet vanwege de zware wind van orkaan Nicholas, terwijl het scheepvaartverkeer en brandstofleidingen op sommige energiehubs werden stopgezet. Nicholas, die maandag als orkaan van categorie 1 aan land kwam, is de tweede storm die in twee weken tijd grote olie- en raffinage-hubs aan de Amerikaanse Golfkust treft. De regio was net begonnen te herstellen van orkaan Ida.

Meer dan 40% van de olie-output van de Golf bleef maandag gesloten nadat Ida, een storm van categorie 4, de offshore-infrastructuur en andere kritieke energiefaciliteiten in Louisiana had beschadigd.

Shell zei maandagavond dat het de productie op zijn Perdido-olieplatform had stopgezet om de harde wind. Het zou opnieuw opstarten zodra een stroomafwaartse faciliteit van een derde partij de stroom heeft hersteld. Het bedrijf was niet van plan om dinsdag personeel terug te brengen naar de offshore-faciliteit.

Nicholas, die werd gedegradeerd tot een tropische storm, bewoog dinsdag langzaam naar het noordoosten en zal naar verwachting woensdag naar het oosten draaien over Louisiana, waar veel energiefaciliteiten nog steeds moeite hebben om te herstellen van Ida.

De grootste brandstofleiding van het land, Colonial Pipeline, heeft dinsdag de belangrijkste benzine- en destillaatleidingen gesloten vanwege stroomstoringen rond Houston. Maar het bedrijf zei dat pijpleidingen 3 en 4 normaal werkten.

Ruim 500.000 klanten in Texas zaten dinsdag zonder stroom door de storm, waaronder 150.000 in Houston, aldus burgemeester Sylvester Turner. Maar er waren geen onderbrekingen van de watervoorziening gemeld, aangezien noodgeneratoren stroom leverden aan het waterbeheer van de stad.

Het scheepvaartverkeer lag dinsdagochtend stil bij het Houston Ship Channel, terwijl piloten de activiteiten bleven opschorten terwijl Nicholas door het gebied trok. De havens van Houston, Freeport, Galveston en Texas City waren volgens de Amerikaanse kustwacht met beperkingen open.

Het scheepvaartverkeer op het Calcasieu Ship Channel werd dinsdag ook opgeschort, zei de associatie van loodsen, Pilots Association. De loodsen brengen schepen af ​​die leveren of laden bij olie- en chemische fabrieken in de haven van Lake Charles.

Sommige verladers verwachten dat de beperkingen die zijn ingesteld door de havens van Texas en Louisiana terwijl Nicholas passeert, vertragingen zullen veroorzaken als gevolg van infrastructuurproblemen veroorzaakt door orkaan Ida voor het laden van schepen met Amerikaanse ruwe olie voor export en het lossen van olie-import voor raffinage.
Advertenties

Saturday 13 August
Friday 12 August
Thursday 11 August