Ida eist minstens 26 levens en havent noordoosten VS
03 Sep 2021, 02:41
foto
Een persoon waadt door vloedwater in Philadelphia.


De overblijfselen van orkaan Ida hebben verlammende overstromingen veroorzaakt in het noordoosten van de Verenigde Staten. New York City, Philadelphia, New Jersey en andere delen zagen het water met schokkende snelheid toenemen. In New York en New Jersey werd de noodtoestand afgekondigd.

De storm bracht woensdagavond ongekende hoeveelheden regen in een uur tijd. Het veroorzaakte overstromingen waarbij minstens 26 mensen zijn omgekomen in New York, New Jersey, Pennsylvania en Maryland, waarbij het water huizen en voertuigen binnenstroomde.

Auto's werden achtergelaten in de straten in het noordoosten, nadat bestuurders van wegen waren gevlucht die veranderden in snelle rivieren. Het zuiden van New Jersey is bezig met opruimingswerkzaamheden, nadat een tornado huizen plat maaide.

In de omgeving van Philadelphia waren sommige straten overstroomd, waardoor de trein- en busdiensten van de stad vertraging opliepen en stadsgebouwen werden gesloten. De leiders van Philadelphia hebben mensen aangespoord om vanuit huis te werken.

Reddingswerkers waren donderdagochtend met boten aan het navigeren door ondergelopen straten in en rond Philadelphia, het noorden van Delaware en delen van de staat New York, om mensen uit overstroomde huizen te halen.

Doden in kelders

Van de 23 doden stierven er 13 in de deelstaat New York. Twaalf daarvan bevonden zich in New York City en één persoon stierf in Westchester County, nadat hij uit een voertuig was gestapt bij plotselinge overstromingen, zeiden functionarissen.

Van degenen die stierven in New York City, stierven er minstens acht in ondergelopen kelders van huizen in Queens, zei stadspolitiecommissaris Dermot Shea. Zes doden werden gemeld in New Jersey en één in Maryland. In Elizabeth, New Jersey, zijn vier bewoners verdronken in een appartementencomplex langs de Elizabeth River, zei burgemeester Chris Bollwage.

De hoeveelheid regen was verbluffend en soms ongekend. Central Park in New York registreerde het natste uur ooit, met 8 cm regen in een uur tijd. De totale regenval van het park - 18 cm - was het op vier na hoogste totaal voor één dag. Newark, New Jersey, behaalde het hoogste eendaagse totaal ooit: 21,4 cm.

Het noordoosten en het midden van de Atlantische Oceaan stonden eerder woensdag onder flitsende overstromingsbewaking toen de overblijfselen van Ida - die zondag in Louisiana aan land kwam als een grote orkaan en delen van die deelstaat verwoestte  - naderden.

Ida is woensdagochtend overgegaan van een tropische depressie naar een posttropische cycloon boven de Appalachen, terwijl deze het noordoosten binnenrolde. Er werd zware regen verwacht - maar waar de zwaarste regen precies zou vallen, was niet bekend tot kort voordat het gebeurde.


Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April