Bouterse: Onderwereld wil wapens teruggeven
31 Aug, 15:41
foto
Ex-president Desi Bouterse heeft vandaag een persconferentie gehouden waar hij enkele onderwerpen heeft behandeld. (Foto: René Gompers)


Ex-president Desi Bouterse heeft op een persconferentie vandaag meegedeeld dat de onderwereld zich georganiseerd heeft en bereid is de gestolen wapens terug te geven. Zijn kleinzoon Walter, die suïcide gepleegd heeft, en zijn comparanten hebben de wapens uit de wapenkamer in de woning van Bouterse gestolen. Deze wapens behoren het Nationaal Leger toe. Daarom heeft de onderwereld besloten de wapens terug te geven, maar onder voorwaarden.

De onderwereld heeft een liaison aangewezen en heeft gevraagd dat van de zijde van de overheid ook een liaison wordt aangewezen in wie zij vertrouwen hebben. Een maand is voorbij gegaan, maar er zijn geen stappen ondernomen van de zijde van de regering. "Men wil blijkbaar de wapens niet terug", concludeert Bouterse. Er worden links en rechts mensen opgepakt, maar men wil doen geloven alsof hij en de NDP betrokken zouden zijn bij de wapendiefstal. Bouterse merkte op dat men in het 'veld' weet bij welke groep de wapens liggen. Het gaat om een bepaalde etnische groep, maar er wordt geen echte actie ondernomen om de wapens uit de gemeenschap te halen.

De liaison die was aangewezen door de onderwereld, werd op gegeven moment als verdachte aangemerkt. Die wil zich niet meer bemoeien met de zaak. Het zou een geheime operatie moeten worden. Bouterse merkt op dat er opvattingen zijn dat niet wordt onderhandeld met de onderwereld, maar hij vindt het belangrijker dat de wapens teruggaan naar het Nationaal Leger.

Bouterse antwoordt op vragen dat de wapens geregistreerd waren bij het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), de Counter Terrorism Unit (CTU) en verantwoordelijken van het Nationaal Leger. Hij als opperbevelhebber kan bepalen waar wapens om strategische redenen opgeslagen worden. Hij neemt de gewone burger niet kwalijk als die het niet begrijpt, maar de minister van Defensie neemt hij wel kwalijk. In zijn 'minstens acht' gesprekken met president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk heeft hij het niet gehad over de wapens. Dat is niet de werkwijze. De registratie van de wapens zijn bij DNV en CTU.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August