New Orleans zonder stroom, Ida slaat toe als categorie 4 storm
30 Aug 2021, 00:57
foto
Orkaan Ida is op de 16e jaardag van orkaan Katrina als categorie 4 storm aan land gegaan in Louisiana.


De Amerikaanse stad New Orleans heeft geen stroom meer en alleen generatoren werken, terwijl orkaan Ida Louisiana het gebied teistert. De storm bracht een wind van 240 km per uur toen hij aan land kwam. De mensen die niet zijn gevlucht, is geadviseerd om op hun plek te schuilen.

Ida zal de waterkeringen van de stad testen, die werden versterkt nadat orkaan Katrina in 2005 1.800 mensen had gedood. President Joe Biden zei dat Ida "levensbedreigend" zou zijn, met enorme verwoestingen waarschijnlijk buiten de kusten.

Meer dan 750.000 huizen in Louisiana zitten zonder stroom. Biden zei dat het weken kan duren om de voorziening te herstellen.

Ida verzamelde tijdens het weekend kracht boven de warme wateren van de Golf van Mexico. Het kwam zondag ten zuiden van New Orleans aan land als een orkaan van categorie vier, wat betekent dat het ernstige schade zal toebrengen aan gebouwen, bomen en hoogspanningsleidingen. Sindsdien is het iets afgezwakt tot een storm van categorie drie.

Op sommige plaatsen kan de stormvloed wel 4,8 m hoog zijn, waardoor delen van de laaggelegen kustlijn mogelijk onder water komen te staan.

Ida kwam aan land op de 16e verjaardag van Katrina, een categorie drie storm. Sinds Katrina zijn er miljarden dollars uitgegeven aan waterkeringen/dijken. Tot nu toe hebben de dijken het gehouden, hoewel er een waarschuwing voor plotselinge overstromingen is voor New Orleans.

"Het lijdt geen twijfel dat de komende dagen en weken extreem moeilijk zullen zijn voor onze staat en dat veel, veel mensen zullen worden getest op manieren die we ons vandaag de dag alleen maar kunnen voorstellen. Maar ik kan je ook vertellen dat we als staat nog nooit zo voorbereid geweest', zei gouverneur van de deelstaat John Bel Edwards.

Harde wind rukte een deel van het dak van een ziekenhuis in de stad Cut Off, Louisiana, net landinwaarts van de Golf van Mexico. Het ziekenhuis zei dat het "aanzienlijke schade" had opgelopen, maar dat de patiënten veilig waren.

De impact van klimaatverandering op de frequentie van stormen is nog steeds onduidelijk, maar de hogere temperatuur van het zeeoppervlak warmt de lucht erboven op, waardoor er meer energie beschikbaar komt om orkanen aan te drijven. Als gevolg hiervan zullen ze waarschijnlijk intenser zijn met meer extreme regenval.

In een tweet zei het Amerikaanse National Weather Service (NWS) tegen inwoners van New Orleans: "Ga naar een binnenkamer of een kleine kamer zonder ramen. Blijf gedurende deze tijd zitten."

Ziekenhuizen in Louisiana staan ​​al onder druk door Covid-19. De deelstaat heeft het op twee na hoogste aantal infecties in de VS.

Normaal gesproken zouden ziekenhuizen in het voorspelde pad van de orkaan worden geëvacueerd, maar deze keer zijn er weinig bedden beschikbaar, zelfs bij voorzieningen verder landinwaarts. "We hebben geen plaats om die patiënten te brengen. Niet in de staat, niet uit de staat," zei Edwards.

Meer dan 90% van de olieproductie in de Golf van Mexico is stilgelegd.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April