Cuba en VS zetten zich schrap voor orkaan Ida
27 Aug 2021, 22:37
foto
Een satellietbeeld toont tropische storm Ida, nadat het zich had gevormd in het Caribisch gebied, ongeveer 125 km ten noordwesten van het eiland Grand Cayman. (Foto: NOAA)


Orkaan Ida wervelde vrijdag in de richting van een aanval op Cuba als een snel intensiverende storm die over warme Golfwateren zou kunnen razen en zondag Louisiana als een orkaan van categorie 3 zou kunnen raken. "Het voorspellingsspoor leidt rechtstreeks naar New Orleans. Niet goed", zegt Jim Kossin, senior wetenschapper bij The Climate Service.

Ida werd vrijdag een orkaan die neerkwam op het tabaksrijke westen van Cuba, waar de regering een orkaanwaarschuwing uitvaardigde voor de meest westelijke provincies en het Isle of Youth. Op sommige plaatsen kan tot 50 cm regen vallen, wat dodelijke overstromingen en modderstromen mogelijk maakt, aldus voorspellers.

Een nog groter gevaar zal dan beginnen boven de Golf, waarschuwt het National Hurricane Center (NHC) van de Verenigde Staten. De voorspelling is dat Ida zeer snel zal aansterken tot een grote orkaan, met een snelheid van 193 km per uur voor de aanlanding in de Mississippi River Delta laat op zondag, zei het orkaancentrum.

Als die voorspelling klopt, zou Ida op de dag van vandaag 16 jaar geleden hebben toegeslagen sinds de orkaan Katrina landde als een storm van categorie 3 met windsnelheden van 201 km per uur in de buurt van de riviergemeenschap Buras in Plaquemines Parish, net beneden de Mississippi van New Orleans. Buras en New Orleans behoren tot de plaatsen met de grootste kans om geraakt te worden door de orkaankracht van Ida, zei het NHC.

"Ida heeft zeker het potentieel om heel slecht te zijn", zegt Brian McNoldy, een orkaanonderzoeker aan de Universiteit van Miami. "Het zal snel gaan, dus de tocht over de Golf van Cuba naar Louisiana duurt slechts 1,5 dag."

Mensen maakten zich vrijdag klaar in New Orleans, stonden in de rij voor boodschappen en benzine en vulden zandzakken op plaatsen in de stad. Vanmorgen nam de maximale aanhoudende wind van Ida snel toe van 65 km per uur naar 100 km per uur toen het Cuba naderde. Tropische stormwinden strekten zich uit tot 150 km van het centrum.

Een orkaanwacht voor New Orleans en een noodverklaring voor de deelstaat Louisiana zijn aangekondigd. Orkanen van categorie 3 kunnen verwoestende schade aanrichten.

"Dit is het moment voor mensen om hun noodplan af te ronden", zei de gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards, in een verklaring. “Dit type dreiging brengt extra problemen met zich mee, omdat de voorbereidingstijd zo kort is. Tegen zaterdagavond zou iedereen op de locatie moeten zijn waar ze van plan zijn de storm te bedwingen.”

Er is een orkaanwacht van kracht van Cameron, Louisiana tot de grens tussen Mississippi en Alabama - inclusief Lake Pontchartrain, Lake Maurepas en het grootstedelijke New Orleans.
Ook langs de Golfkust is een gevaarlijke stormvloed mogelijk. Als het een stormvloedkering veroorzaakt bij vloed, kan Ida sommige dijken overlappen, met mogelijk 2,1 tot 3,4 m water van Morgan City, Louisiana, tot Ocean Springs, Mississippi.

"Er is een toenemend risico op een levensbedreigende stormvloed, schadelijke orkaankracht en zware regenval op zondag en maandag, vooral langs de kust van Louisiana", zei het orkaancentrum.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April