Sewdien: Guyanezen kunnen vissen via staatsbedrijf
21 Aug 2021, 03:46
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV legt uit dat Guyanezen geen visvergunning krijgen, maar via een staatsbedrijf kunnen vissen in Surinaamse wateren. Zo worden stromannen uitgeschakeld. (Foto: René Gompers)


Guyanezen vissen al jaren in de Surinaamse wateren op basis van vergunningen van stromannen. Hierover had de Guyanese president Irfaan Ali tijdens zijn bezoek vorig jaar november, de regering gevraagd voor een oplossing. President Chan Santokhi en minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben bij terugkeer uit het buurland aangegeven dat er geen vergunningen aan Guyanese vissers verstrekt zullen worden. Sewdien legt uit dat ze via een staatsbedrijf geaccommodeerd zullen worden.

De minister duikt de historie in. De ordening van de sector is in 2007 gestart. Er zijn afspraken gemaakt met LVV en de private sector. In 2013 is een Visserij Management Plan gefinaliseerd met steun van de Europese Unie. Ook is goedgekeurd wat de quota zijn voor verstrekken van vergunningen voor diverse categorieën. Sewdien zei dat in 2014 lukraak vergunningen zijn verstrekt, waarbij er een verdubbeling van het aantal vergunningen heeft plaatsgevonden. Een deel van deze vergunningen is via stromannen bij de Guyanese vissers beland.

De Guyanese president schat dat het gaat om ongeveer 150 vissers. Terwijl in Suriname tussen de US$ 100 en US$ 150 wordt betaald voor een vergunning, moeten de Guyanezen bij de stromannen tussen US$ 2.500 en US$ 4.000 betalen. Dat is zwaar voor de vissers. Nagegaan is hoe de stromannen kunnen worden uitgeschakeld. Volgens de visserijwet kunnen buitenlanders die geen ingezetene zijn, geen vergunning krijgen. Zij voldoen niet aan de voorwaarden die gesteld worden.

Een optie die geboden kan worden is dat een staatsbedrijf wordt aangewezen dat een overeenkomst aangaat met de Guyanese vissers. Zij moeten de vis ook naar Suriname brengen, want nu is dat niet het geval. Het aantal vergunningen wordt niet verruimd. Alleen de stromannen worden geëlimineerd met het voorstel dat op tafel ligt. De Guyanese vissers worden uit de illegaliteit gehaald, stelt de bewindvoerder op LVV.
Advertenties