Strafbaarstelling grooming
12 Jul 2021, 13:20
foto


(Ingezonden)

Er hebben zich door de jaren heen enorme ontwikkelingen voorgedaan op digitaal vlak. Dit heeft veel voordelen met zich meegebracht, maar ook nadelen. Je kan namelijk veel gemakkelijker informatie delen met elkaar en verspreiden. Verder kan je elkaar veel sneller en gemakkelijk bereiken. Dit zijn enkele voordelen van digitalisering. Een nadeel dat is ontstaan uit deze ontwikkeling is cybercrime.

Er zijn wereldwijd meerdere vormen van cybercrime, die helaas ook in Suriname merkbaar zijn. Bij cybercrime gaat het niet alleen om benadeling in het vermogen, maar cybercrime kan ook levensberoving inhouden, bijvoorbeeld het aanzetten tot zelfmoord via internet. Daarnaast is een veel voorkomende vorm van cybercrime seksueel misbruik van kinderen. Hieronder valt kinderpornografie, maar ook grooming.

Grooming is digitaal kinderen lokken. Hierbij gaat de dader digitaal contact leggen met het kind met als oogmerk het kind seksueel te misbruiken in de fysieke wereld. In Suriname is grooming strafbaar gesteld op 18 februari 2020 in artikel 292a Wetboek van Strafrecht. Grooming is een delict in de voorfase, en met art 292a Wetboek van Strafrecht is het mogelijk om de dader strafbaar te stellen voordat deze is overgegaan tot fysiek seksueel misbruik van het kind. Hiermee voorkomen we een ernstiger misdrijf.

Het gaat in dit artikel dus niet om fysiek seksueel misbruik, maar om de misbruik die de dader maakt van automatisering en communicatiedienst om contact te leggen met het kind en dit strafbaar feit te plegen. Hierbij is het niet noodzakelijk dat er per se sprake is van internet gebruik. Ook zonder internet, via sms of een telefoongesprek, kan grooming plaats vinden. Van belang is dat dit digitaal gebeurt, willen we spreken van grooming.

Tegenwoordig maken kinderen op zeer jonge leeftijd gebruik van tablets, telefoons en andere digitale objecten. Het is van eminent belang dat ouders/verzorgers te allen tijden alert blijven. Vooral nu, met de pandemie en de vele lockdowns zijn kinderen meer tijd en aandacht gaan besteden aan de digitale wereld. Het is wel mogelijk om bepaalde websites op een toestel te blokkeren en een tijdsfilter te zetten op het toestel of ADSL, waar zo een kind gebruik van maakt. Zo heeft dit toestel slechts op bepaalde uren toegang tot het internet. Let wel: wij moeten niet uit het oog verliezen dat ook zonder internet grooming kan plaatsvinden, maar natuurlijk is iedere mate van bescherming van belang.

Werkwijze van de groomer
Het grooming-process kan erg kort zijn, maar kan ook lang duren. Het European Online Grooming Project geeft aan, naar aanleiding van drieëndertig interviews met groomers, dat de grooming periode kan variëren van seconden, minuten, dagen, maanden tot soms zelfs jaren. Sommige groomers zijn niet geïnteresseerd in het opbouwen van een relatie met het kind. Zij zijn simpelweg opzoek naar een minderjarige slachtoffer en uiten meestal onmiddellijk hun seksuele verlangens ten aanzien van het kind.

De groomer die wel een relatie met het kind wil opbouwen doet dit door het kind te manipuleren en het kind te laten geloven dat er een (vriendschaps-) relatie is tussen hen. De manier van manipulatie hangt van de persoonlijkheid en de stijl van de groomer af, maar uiteraard ook van het kind. Sommige groomers maken bijvoorbeeld gebruik van vleierij om ervoor te zorgen dat het kind zich speciaal en geliefd gaat voelen. De groomer probeert een wederzijds vertrouwen te creëren waarbij ervaringen en gevoelens worden gedeeld. In deze fase worden er ook geheimen uitgewisseld. Deze geheimen kunnen gaan over angsten, onzekerheden, maar ook over seks. Op den duur zal de groomer het gesprek, als er nog niet over gesproken is, gaan seksualiseren. Tot slot, indien de groomer het doel heeft om seksuele handelingen met het kind te plegen, zal er een voorstel tot ontmoeting in de ‘echte wereld’ gedaan worden.

De wet strafbaarstelling grooming is nog nieuw in Suriname, en het is daarom van groot belang dat de samenleving op de hoogte gebracht wordt van grooming, maar ook van de strafbaarstelling daarvan. Met de nodige kennis en instructies zal men dit herkennen in de praktijk en ook aangifte doen. Verder is voorlichting tevens belangrijk naar ouders/verzorgers/instanties toe, maar ook naar kinderen over de wijze waarop zij moeten omgaan met zo een geval. Om over te gaan tot aangifte, moeten wij niet te wachten totdat het kind fysiek seksueel is misbruikt. Wij moeten juist tijdig aangifte doen, om het fysiek misbruik te voorkomen en onze kinderen beschermen hiertegen. Die mogelijkheid hebben wij uiteraard dankzij artikel 292a Wetboek van Strafrecht.

Let’s protect our children. Stay alert!
Nisha Madaran, LLB
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May