Copa America: Brazilië moeizaam naar halve finale
02 Jul 2021, 23:07
Lucas Paqueta (17) liet zien dat Neymar 'niet onvervangbaar' is voor Brazilië. Hij schopte de Gele Kanaries naar de halve finale. (Outlook India)

Chili is vandaag bij Brazilië te gast in het João Havelange stadion. De 'Gele kanaries' hebben in de groepsfase drie van de vier wedstrijden gewonnen, maar hebben tot dusver niet geïmponeerd. Hun overwinning op Colombia kan zelfs discutabel genoemd worden. In deze fase zal Brazilië uit een ander vaatje moeten tappen om een plaats in de volgende ronde te bemachtigen. Chili daarentegen, heeft een moeilijkere groepsfase achter de rug en zal naar verwachting degelijk spel neerzetten. De wedstrijd stond onder leiding van arbiter Patricio Loustau uit Argentinië. Na een 0-0 ruststand won Brazilië met 1-0 en mag door naar de halve finale.

Chili liet vanaf het begin duidelijk merken geen genoegen te nemen met de positie van underdog. De ervaring van Alexis Sanchez werd ingebracht om Brazilië het vuur aan de schenen te leggen. De Braziliaanse defensie kwam al heel vroeg onder druk te staan, waardoor de gastheer nauwelijks aan aanvallen toekwam. Pas na 20 minuten lukte het aan de gastheer om onder de druk van de Chilenen uit te komen. Roberto Roberto Firmino miste nog net de 'finishing touch' om Brazilië op voorsprong te brengen, na goed voorbereidend werk van Neymar.

In de 27e minuut leek Eduardo Vargas, na de verdediging in de luren gelegd te hebben, Chili naar een voorsprong te schieten, maar doelman Ederson kon dat voorkomen. Na een half uur spelen begon Brazilië meer in het spel te komen en ontwikkelde zich een aantrekkelijk spel met ploegen die beiden de aanval zochten. De wedstrijd werd op een moordend tempo afgewerkt. Geen van beide ploegen slaagden erin de leiding te nemen in deze speelperiode, waardoor de stand bij de pauze 0-0 was.

Meteen na de rust, in de 46e minuut, kwam de doorbraak voor de 'Gele kanaries' toen de ingevallen Lucas Paqueta de bal in het vijandige doel werkte: 1-0. De vreugde die dit doelpunt teweegbracht in het Braziliaanse kamp, was van korte duur. Direct na de spelhervatting ging Gabriel Jesus behoorlijk in de fout door onbesuisd als een volleerde karateka, een trap naar de schouder van de tegenstander uit te voeren. Deze actie leverde hem een directe rode kaart op, waardoor Brazilië met een man minder, verder moest.

In de 67e minuut kwam Neymar achter de Chileense verdediging, maar doelman Bravo was voor Chili de rots in de branding. Chili ging steeds vaker massaal in de aanval, waardoor Brazilië een paar maal gevaarlijk counterde, maar niet kon scoren. Chili scoorde een ogenschijnlijk gaaf doelpunt dat wegens vermeend buitenspel werd afgekeurd. Chili opende in de slotfase een waar offensief op het Braziliaanse doel, maar het verlossende doelpunt voor de Chilenen, bleef uit. Brazilië won de ontmoeting met 1-0 en is naar de halve finale.