Column: Politieke Borrelpraat 668
27 Jun 2021, 22:54
foto


“Heren, stel dat ik als wel-gevaccineerde een kortgeding aanhangig wil maken tegen niet-gevaccineerden op de werkvloer, waarmee ik gedwongen word mee samen te werken?”
“Jeetje, begin jij ook met die mode om kortgedingen aan te spannen om in the picture te komen?”
“Het is mijn goed recht als burger om dat te doen, en ik doe het niet om op te vallen!”
“Dan om af te vallen? Of in te vallen? Of bij te vallen? Of onder te vallen?”
“Wat zeur je nou? Je bent toch gevaccineerd? Da wat spang je met eentje aan het werk die er niet in gelooft?”
“Een vriend van mij wil dit doen, want thuis heeft hij een vieve, maar zwakke oude moeder die hij als gevaccineerde wel zou kunnen besmetten. En laatst zat die niet-gevaccineerde collega aan het werk te niezen en te hoesten door z’n mondkapje heen en heeft mijn vriend prompt naar een andere werkruimte gevraagd.”
“En wat vond die collega daarvan?”
“Die vond dat mijn vriend hem discrimineerde.”
“Ik zou eerder tegen die oneerlijke verhoging van de stroomtarieven een kortgeding aanspannen.”
“Ach nee, dat is van de baan; de overheid, pastor Donc zegt ‘de Roverheid’, heeft bakzeil gehaald en is met een eerlijkere verdeling gekomen.”
“Ik zeg: zogenaamd hebben ze naar de protesten geluisterd. Intussen is de nieuwe tarievenstructuur via DNA goedgekeurd. Dat is het. Klarie.”
“Nou, de EBS heeft in ieder geval de economische motor in ons land, namelijk het totale bedrijfsleven, goed wakker geschud.”
“Waarom zegt u ‘zogenaamd geluisterd’ meester?”
“Omdat die eerste verhoging zo overduidelijk dom en ondoordacht was, dat het mij meer een opzet leek.”
“Opzet? Wat voor onzin kraai je nu uit, broeder? Wat drink je? Of drink je niet?”
“Ik zeg: als je een auto wil verkopen en je bent met 5000,- US$ tevreden, dan begin je toch 9000,- te vragen en als de koper zich een buikloop schrikt en de hele buurt bij elkaar schreeuwt, zeg je: ‘oké, oké, no meki bari, watttebout 7000,-?’ En tenslotte zegt die koper zelf: ‘goed, ik geef je 6.500,-US$ en geen cent meer. Deal?”
“En wat doe je dan?”
“Dan trek ik een zogenaamd zuur gezicht, maar van binnen ben ik blij, want ik heb meer dan die US$ 5000,- eruit gehaald.”
“Ach nee, ik denk niet dat onze Roverheid zo sluw en gewiekst zijn om dit spelletje te spelen.”
“Nou, ik onderschat Potros Chan, oftewel President Of The Republic Of Suriname, op dit punt niet. Nu zijn drie ministerren van Potros als de bliksem voor een bliksembezoek naar Nederland.”
“Ai, ze bezochten en bezichtigden op Schiphol het inladen van onze volgende lading vaccins.”
“Die uit China?”
“Nee toch, eerst die Astra-dingens. Die Chino-dingens komen wat later.”  
“Nu begin ik te begrijpen wat iemand bedoelde met: ‘ze zullen jaloers op me worden’, bika wi doe die job.”
“Nou, ik zie dat ‘wi doe die job’ nog echt niet zitten. Hopelijk luistert men nu meer naar de niet-politieke buitenwacht.”
“Er is een voorstel op Sterrennieuws gedaan dat Potros Chan een eigen oppositie creëert middels een onafhankelijk Buitenparlementair Burgerparlement.”
“Goed idee, maar dat zal Potros Chan toch nooit toestaan, na al die moeite om de meerderheid van het huidige ‘Binnenparlement’ tot verlengstuk, tot jaknikkersclub te hebben gemaakt?”
“Maar het ‘Binnenparlement’, oftewel onze DNA, heeft onlangs tot diep in de nacht vergaderd en het Herstelplan goedgekeurd met nul stemmen tegen. Wel wat onthoudingen, maar men noemt dat historisch.”
“Ow, wat ben ik tot tranen geroerd door deze uiting van nationale eensgezindheid, blèr, blèr, snif, snif, ik snuit me neus in me mondkapje.”
“Dit land schijnt erfelijk belast en bekrast te zijn; beleidvoerders luisteren steeds naar de goed verkeerde adviezen van hun jaknikkers of verminken de goede adviezen van de neeknikkers, zodat die in hun narrow minded politieke straatje passen.”
“En als het fout gaat, is dat allemaal de schuld van de vorige regering. Wat een impotentie aan beleid straalt zo een houding uit.”
“Hopelijk verandert dat nu.”
“Maar meester, ik vraag me af of al die duizenden mensen die zich nu ook middels drive-thru’s laten vaccineren, daartoe ook gedwongen worden.”
“Maar men vindt dat sommige bedrijven dat wel doen bij sollicitaties en proeftijd. En oudere mevrouwen eisen dat van hun dienstmeisjes of hun interieurwerkers.”
“Maar na het enorme succes van die drive thru-vaccinatie bij Sana Boedaja in Noord, werden politieke partijen plotseling wakker en begonnen ze ook met wakkere spoed en moed en gemoed verwoed vanuit hun politieke centra met vaccinatie-rally’s.”
“Politiek of niet, ik vind dat aanmoedigen om te vaccineren goed.”
“Ik ook. Alleen: konden de politieke partijen met al die leegstaande partijruimten dat niet eerder doen?”
“So what! Liever laat dan nooit.”
“Alleen doet coalitiepartner Pa-eLaw met Abobbie het middels het openen van volkswinkels. Bosje noemde die zo een 20 jaar terug Birti-winkries.”
“Zelfs de Nyangdringiprisiries wilden een beetje overhaast met mobiele units ook gaan vaccineren.”
“Heel netjes heeft minister Ramadhaan uitgelegd dat er procedures moeten worden gevolgd en dat ze met het ministerie in overleg moesten treden. Er was een beetje overhaast gehandeld, ook door werkarmen van het ministerie.”
“Dat virus gaat ons leren dat wij het samen goed moeten doen en niet elk voor zich.”
“Dichter Alphons Levens zegt over het Coronavirus in de 2e strofe van zijn gedicht onder de titel: Driedubbele wereldoorlog:
Voeren wij niet samen de oorlog ertegen,
meer dan zeven miljard homo sapiens samen
bestrijden en beconcurreren juist elkaar,
de gelovigen versus de wetenschappers,
kapitalistische tegen communistische landen.


“Ja, goed verwoord. En in plaats dat we ons goed voorbereiden op die eventuele binnenkomst van Delta-variant uit India. Die is al in West-Europa.”
“Daarom, op dit gedicht voor jullie een rondje non alcoholic bier, hier en niet voor de sier, maar voor ons plezier. Proost.”
 
Rappa
Advertenties