Copa America: Oppermachtig Paraguay laat Chili lopen
24 Jun 2021, 23:03
Braian Samudia stijgt boven de Chileense verdediging om in te koppen,1-0 voor Paraguay.

Chili heeft tot nog toe geen van zijn wedstrijden verloren als het begint aan het duel met Paraguay. In Groep A volgt het na Argentinië (7) met vijf punten, nadat het een duel had gewonnen en twee gelijk heeft gespeeld. Paraguay volgt met een gewonnen en een verloren wedstrijd met drie punten. Om naar de volgende ronde te gaan heeft Paraguay genoeg aan een gelijkspel, maar daar waren ze duidelijk niet voor gekomen naar Estádio Nacional Mané Garrincha. Ze winnen verdiend met 2-0. Chili zakt naar de derde plaats in Groep A, terwijl Paraguay klimt naar de tweede.

Paraguay komt gevaarlijker opzetten in de eerste helft in Estádio Nacional Mané Garrincha. Chili verdedigt uit en speelt op de counters. Op een kwartier spelen breken de Paraguayanen door de defensie van de Chilenen en probeert Santiago Arzamendia met een laag schot doelman Claudio Bravo te verschalken. De goalie laat zich bijna verrassen en geeft daarbij een corner weg.

Chili lijkt maar niet in het spel te kunnen komen. Foute passen, slechte combinaties. Het team van Martín Lasarte  betaalt uiteindelijk duur voor de fouten. En het was door een kopbal, het enige waar de Paraguayanen naar op zoek waren, dat ze de score openden.

Het gebeurde allemaal in de 33e minuut toen een hoekschop Braian Samudio vond, die Mauricio Isla en Francisco Sierralta in de lucht versloeg en een kopbal verzilverde dat Claudio Bravo zonder opties liet. De hoekschok kwam van Miguel Almirón. Derlis Gonzalez mist minuten later van dichtbij de voorsprong te verdubbelen. Hij krijgt de bal vanop een hoekschop zuiver aangespeeld. Bravo verslagen, maar de kopbal gaat wijd. De frustratie bij de Chilenen neemt toe, bij het ingaan van de kleedkamers komt het nog tot woordenwisseling, staf en security kunnen erger voorkomen.

In de eerste vijf minuten in de tweede helft, is Chili actiever dan het was in de eerste 45 minuten. Paraguay krijgt een hoekschop, waarbij Gary Medel en Arturo Vidal, de Paraguayaanse spits Carlos González sandwichen. Met een krachtige beweging in de nek brengt Medel, González ten val. Arbiter Wilmar Alexander Roldán Pérez wijst onverbiddelijk naar de stip. Almirón plaatst zich achter de bal en stuurt Bravo de verkeerde kant op. Paraguay heeft kansen genomen vanavond en die werpen vruchten af, 2-0 in de 58e minuut.

Almirón komt weer gevaarlijk opzetten na een counter, de Chileense defensie verwerkt het schot tot een hoekschop. Paraguay heeft er zin in en gaat op zoek naar een derde doelpunt. bij een hoekschop van Chili, ageert Vidal voor hands tegen González. De VAR komt er aan te pas en arbiter Roldán Pérez gaat ook zelf een kijkje nemen. Geen penalty. Chili blijft moeite hebben met opbouwen en heeft duidelijk zijn avond niet. Ook de negen toegevoegde minuten brengen daar geen verandering in.