EK 2021: Turkije verliest tweede groepswedstrijd
16 Jun 2021, 15:07
Na drie pogingen heeft Aaron Ramsey na een assist van Gareth Bale, het eerste doelpunt voor Wales in de netten van Turkije. (Foto's:Reuters)

Wales heeft een belangrijke stap gezet richting kwalificatie voor de tweede ronde van Euro 2021. Ze hebben Turkije verslagen na een aangrijpende duel in Bakoe (2-0). Met een menigte van meer dan 30.000 mensen in de hoofdstad van Azerbeidzjan, was dit een thuiswedstrijd voor Turkije. Wales reageerde met een levendige, aanvallende demonstratie waarin ze Turkse verdediging naar believen openbraken.

Aaron Ramsey heeft na drie pogingen doelman Ugurcan Çakır verslagen. Na een geniale assist van Gareth Bale zet de middenvelder de bal in het Turkse doel. Ramsey vangt de bal met zijn borst en werkt vervolgens haarfijn af. Het is 1-0 kort voor de rust. Kort daarvoor had goalie Joe Morrell twee keer de bal van de lijn gehaald en zo voorkomen dat Wales op achterstand kwam.

Ramsey had nota bene een tweede kans gemist om Bale en co op voorsprong te brengen. Na een prachtige bal van Bale komt Ramsey voor de tweede keer opnieuw alleen voor doel. Onbegrijpelijk trapt hij over. Wales is het duel erg aanvallend begonnen en zijn keer op keer gevaarlijk. De middenvelder trapt onbegrijpelijk over en laat het openingsdoelpunt liggen. De Turkse verdediging heeft het druk in de eerste 45 minuten. De Turken zelf komen er niet aan toe een aanval op te bouwen.

Tien minuten in de tweede helft begaat Mehmet Zeki Çelik een fout op Wales-captain Bale. Scheidsrechter Arthur Manuel Soares Dias wijst naar de stip. Bale zet zich achter de bal, maar verspilt de kans om de voorsprong van Wales te vergroten. De bal gaat hoog boven het doel. De 30.000 toeschouwers in het Baku Olympic Stadium geloven hun ogen niet. Meteen na de misser krijgt Wales de kans op zijn tweede doelpunt. Çakır trapt de doeltrap na de penalty op Bale en via zijn rug gaat de bal net naast het doel.

Turkije probeert toch nog wat uit het duel te halen, maar echt gevaarlijk zijn ze niet. Wales lijkt alles onder controle te hebben. Ze blijven prikken voor nog een doelpunt. Een kopbal van Bale wordt midden op de doellijn gepakt door Çakır. De assist kwam van Ramsey. Turkije probeert toch nog wat uit het duel te halen, maar echt gevaarlijk zijn ze niet. Wales lijkt alles onder controle te hebben. Ze blijven prikken voor nog een doelpunt. Een kopbal van Bale wordt midden op de doellijn gepakt door Çakır. De assist kwam van Ramsey. In extremis in de 95e minuut komt dan toch het tweede doelpunt voor Wales. Eerst lobt Wilson de bal over het doel, krijgt Bale nog een kans die hij knalt op Çakır en dan is het uiteindelijk Conner Roberts die Çakır verslaat. De assist kwam van Bale.

Wales heeft nu vier punten uit twee gespeelde wedstrijden. Het speelde zijn eerste tegen Zwitserland gelijk (1-1). Turkije heeft beide wedstrijden in Groep A, tegen Italië (0-3) en Wales, verloren.

Zondag spelen Wales en Turkije hun derde groepswedstrijd. Wales komt uit tegen Italie en Turkije moet zien te winnen van de Zwitsers.