Suriname en China vieren 45 jaar relatie via zoomreceptie
28 May 2021, 17:26
foto
45 jaar diplomatieke relatie Suriname-China is vandaag herdacht via een zoom-receptie. Beide landen staan stil bij de goede band die er is.


Via een zoomreceptie hebben Suriname en de Volks Republiek China vandaag 45 jaar diplomatieke relaties herdacht. Tijdens de toespraken hebben president Chan Santokhi en gastheer ambassadeur Liu Quan van China weer eens de goede banden aangehaald en bevestigd.

Santokhi sprak zijn waardering uit voor alle steun die China tot dusver heeft geboden om de verdere spreiding van het coronavirus in te dammen. “Dit is zeker een demonstratie van solide Zuid-Zuid-samenwerking in de praktijk. De steun tijdens de Covid-19 pandemie, moet gezien worden als een teken van solidariteit en vriendschap.” China en Suriname zijn partners in de wereldwijde strijd tegen de Covid-19-pandemie, gaf gastheer ambassadeur Liu Quan van China aan. De pandemie is nog lang niet voorbij en algemeen wordt aangenomen dat vaccins de beste manier zijn om deze te bestrijden”, zei Liu.

De Chinese regering doneert 100.000 doses van het door de WHO goedgekeurde Sinopharm-vaccin. Liu: “We hopen oprecht dat onze eensgezinde inspanningen gezamenlijk een gedeelde gezondheidsgemeenschap voor iedereen kunnen realiseren.” Hij bracht in herinnering het door China geschonken Wanica Ziekenhuis, op tijd in gebruik is genomen en een cruciale rol heeft vervuld in de strijd tegen de pandemie.

Handelsvolume US$ 280 miljoen
De twee sprekers stonden in hun felicitatieboodschappen ook stil bij hun partnerschap en samenwerking op tal van gebieden. De bilaterale handel tussen Suriname en China bedroeg in 2020 totaal US$ 280 miljoen. Volgens Liu een teken van veerkracht ondanks de impact van Covid-19. Santokhi onderstreepte het belang van de samenwerking en pleitte voor de versterking van de people-to-people uitwisselingen. Hij ziet graag dat de contacten tussen bedrijven vergemakkelijkt en de handelsbalans tussen onze landen verbeterd. “Een eerlijk en vrij wereldhandelssysteem is onontbeerlijk, evenals een gunstig klimaat voor kleinere economieën, zoals Suriname.”

Schuldverlichting
Suriname beleeft momenteel moeilijke tijden, met een financiële en economische crisis, verergerd door Covid-19, gaf Santokhi aan. Hij haalde het Herstelplan en de gang naar het IMF aan, waarbij de discussie met bilaterale partners een belangrijk element is. Het gaat om steun aan ons land bij de economische hervormingen en duurzame ontwikkeling. “En in dit verband naar behoren een herschikking van het uitstaande bedrag te overwegen, met inbegrip van een schuldverlichting. In dit verband spreek ik mijn waardering uit voor de lopende besprekingen en verwacht ik dat deze zullen resulteren in gunstige resultaten voor Suriname.”

Samenwerking Suriname - China
“China is bereid met Suriname samen te werken om onze samenwerking naar een nieuw stadium te tillen met een hogere kwaliteit en bredere voordelen”, gaf Liu aan. Hij noemde hierbij het opzetten van een technisch samenwerkingscentrum voor de landbouw, de bouw van 350 goedkope huizen, en de komst van een team van Chinese artsen in de traditionele geneeskunde.

De ambassadeur somde de successen van enkele projecten op zoals Huawei’s participatie aan het National Broad Band Project om het tempo van het digitale tijdperk in de wereld bij te houden. Zonne-energieprojecten, dat elektriciteitsprobleem van tientallen dorpen in het binnenland oploste en infrastructurele projecten gesteund door China's concessionele leningen, die leidde tot infrastructuur verbetering en stimulering van lokale werkgelegenheid.

De president herhaalde Surinames support voor de ‘One-China’ politiek. Ons land tekende op 28 mei 1976 met China de gezamenlijke diplomatieke nota in New York. Er is een speciale gedenkenveloppe uitgegeven ter gelegenheid van 45 jaar diplomatieke betrekkingen.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March