China gebelgd over VS-onderzoek oorsprong Covid-19
27 May 2021, 15:43
foto
China heeft elke link tussen Covid-19 en een virusonderzoekslaboratorium in Wuhan van de hand gewezen. (Foto: Reuters)


China heeft de pogingen van de VS om verder te onderzoeken of Covid-19 uit een Chinees laboratorium komt, aan de kaak gesteld. De Amerikaanse president Joe Biden heeft inlichtingenfunctionarissen opgeroepen om hun inspanningen te "verdubbelen" om erachter te komen hoe het virus voor het eerst op mensen werd overgedragen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de VS van "politieke manipulatie en het verschuiven van de schuld". Het heeft elke link tussen Covid-19 en een virusonderzoekslaboratorium in de Chinese stad Wuhan verworpen.

Covid-19 werd eind 2019 voor het eerst ontdekt in Wuhan. Sindsdien zijn wereldwijd meer dan 168 miljoen gevallen bevestigd en ongeveer 3,5 miljoen doden gemeld. Autoriteiten brachten vroege Covid-19-gevallen in verband met een vismarkt in Wuhan, waardoor wetenschappers gingen theoretiseren dat het virus voor het eerst door dieren op mensen was overgegaan.

Maar recente berichten in de Amerikaanse media suggereren dat er steeds meer bewijs naar boven komt dat het virus in plaats daarvan uit een laboratorium in China had kunnen komen, misschien door een lek.

In een verklaring op woensdag zei president Biden dat hij had gevraagd om een ​​rapport over de oorsprong van Covid-19 na zijn aantreden, "inclusief of het voortkwam uit menselijk contact met een besmet dier of uit een laboratoriumongeval". Toen hij het deze maand ontving, vroeg hij om "aanvullende follow-up".

Biden zei dat het merendeel van de inlichtingengemeenschap zich heeft "samengevoegd" rond deze twee scenario's, maar "geloof niet dat er voldoende informatie is om te beoordelen dat de ene waarschijnlijker is dan de andere".

Hij zei dat hij de agentschappen nu had gevraagd "hun inspanningen te verdubbelen om informatie te verzamelen en te analyseren die ons dichter bij een definitieve conclusie zou kunnen brengen".

De aankondiging maakte Chinese functionarissen boos. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, zei dat het aantoonde dat de VS "niets om feiten of waarheid geeft en geen interesse heeft in een serieuze, op wetenschap gebaseerde studie naar de oorsprong".

"Hun doel is om de pandemie te gebruiken om stigmatisering, politieke manipulatie en schuldverschuiving na te streven. Ze zijn respectloos voor de wetenschap, onverantwoord voor het leven van mensen en contraproductief voor de gezamenlijke inspanningen om het virus te bestrijden", zei hij.

De woordvoerder zei ook dat de Amerikaanse inlichtingendiensten een "duistere geschiedenis" hebben van het verspreiden van verkeerde informatie.

Een verklaring van de Chinese ambassade in de VS, die niet direct verwees naar het bevel van Biden, zei dat "lastercampagnes en het verschuiven van schuld een comeback maken".
Advertenties