NOAA voorspelt opnieuw bovengemiddeld orkaanseizoen
22 May 2021, 08:51
foto


Gemeenschappen in het Caribisch Gebied, Midden-Amerika en de Verenigde Staten krijgen dit jaar weer te maken met een bovengemiddeld Atlantisch orkaanseizoen. De regio's zijn nog steeds aan het herstellen van het recordbrekende seizoen 2020, terwijl de ellende nog verergerd is door de uitdagingen van de Covid-19-pandemie.

NOAA's Climate Prediction Center voorspelt een kans van 60% op een bovengemiddeld seizoen, een kans van 30% op een bijna normaal seizoen en een kans van 10% op een ondernormaal seizoen. Deskundigen anticiperen echter niet op het historische niveau van stormactiviteit in 2020.

Voor 2021 is een waarschijnlijke reeks van 13 tot 20 genoemde stormen (windsnelheden van 63 km/u of hoger), waarvan 6 tot 10 orkanen kunnen worden (windsnelheden van 119 km/u of hoger), waaronder 3 tot 5 grote orkanen (categorie 3, 4 of 5; met windsnelheden van 179 km/u of hoger), wordt verwacht. NOAA biedt deze voorspellingen met een betrouwbaarheid van 70%.

Het Atlantische orkaanseizoen begint officieel op 1 juni en duurt tot 30 november. De afgelopen zes seizoenen hebben allemaal bovengemiddelde activiteit gekend, waarbij honderden slachtoffers en miljarden dollars aan schade zijn gevallen. Het Atlantisch orkaanseizoen 2020 kende een record van 30 tropische stormen, waaronder 13 orkanen en zes grote orkanen.

"Hoewel NOAA-wetenschappers niet verwachten dat het dit seizoen zo druk zal zijn als vorig jaar, is er maar één storm nodig om een ​​gemeenschap te verwoesten", aldus Ben Friedman, waarnemend NOAA-beheerder. "De voorspellers van het National Hurricane Center zijn goed voorbereid met aanzienlijke upgrades van onze computermodellen, opkomende observatietechnieken en de expertise om de levensreddende voorspellingen te doen waarvan we allemaal afhankelijk zijn tijdens dit en elk orkaanseizoen."

Vorige maand heeft NOAA de statistieken bijgewerkt die worden gebruikt om te bepalen wanneer de orkaanseizoenen boven, bijna of onder het gemiddelde liggen ten opzichte van het laatste klimaatrecord. Op basis van deze update produceert een gemiddeld orkaanseizoen 14 stormen met een naam, waarvan 7 orkanen worden, waaronder 3 grote orkanen.

De omstandigheden van El Niño Southern Oscillation (ENSO) bevinden zich momenteel in de neutrale fase, met de mogelijkheid van de terugkeer van La Niña later in het orkaanseizoen. "ENSO-neutraal en La Niña ondersteunen de omstandigheden die samenhangen met het voortdurende tijdperk van hoge activiteit", zegt Matthew Rosencrans, hoofd seizoensvoorspeller voor orkanen bij het klimaatvoorspellingscentrum van NOAA. "Voorspelde warmer dan gemiddelde zeeoppervlaktetemperaturen in de tropische Atlantische Oceaan en de Caribische Zee, zwakkere tropische Atlantische passaatwinden en een versterkte West-Afrikaanse moesson zullen waarschijnlijk factoren zijn in de algehele activiteit van dit jaar."

Wetenschappers van NOAA - en andere expertisecentra - blijven ook onderzoeken hoe klimaatverandering de kracht en frequentie van tropische cyclonen beïnvloedt, evenals veranderingen in tropische cycloongerelateerde regenval en stormvloed.

Ontwikkelingslanden en kleine eilanden in het Caribisch gebied en Midden-Amerika - evenals grote kuststeden in de Verenigde Staten van Amerika - zijn kwetsbaar voor de gevolgen van tropische cyclonen, die jaren van sociaaleconomische ontwikkeling binnen enkele uren kunnen vernietigen.

Ondanks de ernstige gevolgen en dodelijke slachtoffers in 2020, zijn dankzij paraatheid honderden en misschien wel duizenden levens gered. Tijdige en gerichte waarschuwingen zorgden voor een geslaagde balans tussen de noodzaak om te evacueren en de noodzaak om midden in het rampgebied te blijven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May