Suriname en Ghana gaan band versterken
28 Apr 2021, 12:37
foto
Shirley Ayorkor Botchwey, Minister van Buitenlandse Zaken en Regionale Integratie van de Republiek Ghana.


Suriname en Ghana zullen de samenwerkingsagenda in de komende maanden evalueren en uitbreiden, zodat de politieke consultaties en economische samenwerking regelmatig kunnen plaatsvinden. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft dinsdag vanuit Houston (VS) een eerste kennismakingsgesprek gehad met zijn collega Shirley Ayorkor Botchwey van de Republiek Ghana.

Ramdin heeft zijn Ghanese collega uitgenodigd Suriname te bezoeken. De intentie is uiterlijk eind van het jaar dit bezoek te realiseren. Hierbij wordt ook naar gestreefd om een diplomatieke missie in Paramaribo te realiseren. Suriname heeft sinds april 2019 een volwaardige ambassade in Ghana.

Beide ministers erkennen dat de relatie een unieke is, die ver teruggaat in de historie Ghana en Suriname. In het verleden zijn betrekkingen met het Ashanti Koninkrijk sterk onderhouden, hetgeen heeft geresulteerd in een bezoek aan Suriname Ashanti koning, Otumfuo Osei Tutu II.

Ramdin laat in een persbericht weten dat in feite er sprake is van een familierelatie tussen onder andere de marron gemeenschappen en de verschillende stammen in Ghana. In veel opzichten hebben de marrons de tradities, gewoonten en rituelen in oorspronkelijke staat behouden. Het ligt in de bedoeling om ook deze culturele samenwerking op een gestructureerde manier verder inhoud te geven, in het kader van de versteviging van de bilaterale relaties.
Advertenties