Suriname heeft minder dan 1 jaar; CFATF-evaluatie maart 2022
Het uitstel komt na een verzoek van toenmalige justitieminister Stuart Getrouw in 2020. Doorslaggevende reden hiervoor was de Covid-19 situatie en het probleem om informatie te verzamelen die als basis dient voor de evaluatiemissie, legt Baidjnath Panday uit. Meerdere regiolanden deden ditzelfde verzoek. “Het CFATF-secretariaat maakte het nieuwe rooster en Suriname werd geprojecteerd voor maart 2022. De CFATF-raad van ministers moet de datum nog bevestigen, waarna de formele bekendmaking volgt aan Suriname en op de CFATF-website.”
Baidjnath Panday is als CFATF-landenvertegenwoordiger ook voorzitter van de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC). Hij geeft aan dat Suriname ruim zes maanden vóór maart 2022 – uiterlijk september dit jaar – de nodigde documenten moet aanbieden aan CFATF. Deze termijn is een standaard CFATF-bepaling. “Het team van experts wil ruim van te voren de documenten bestuderen, voordat het afreist naar Suriname voor het afnemen van de interviews met actoren en stakeholders in de publieke en private sectoren.” Hij benadrukt dat de selectie van deze actoren een aangelegenheid is van de CFATF.
Intussen is het rapport van de nationale risicoanalyse (NRA) door de driekoppige stuurgroep die het beleid bepaalt over witwassen, terrorismefinanciering en handel in wapens & munitie, aangeboden aan president Chan Santokhi. Het verrichten van de NRA was één van de 40 FATF-richtlijnen.
De stuurgroep geleid door justitieminister Kenneth Amoksi ontving vorig jaar oktober ook het NAMLAC-dossier (technical compliance questionnaire). In dit dossier, een standaard CFAFT-werkdocument zijn antwoorden gegeven op de vragenlijst die gaat over de naleving van wet- en regelgeving in Suriname tot aan 2020. Er is ook een beschrijving gedaan over de bestaande instituten belast met de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, hun toezicht en de gecreëerde mechanismen voor de aanpak hiervan.
Baidjnath Panday acht het niet wijs om de twee documenten te vermengen tot één rapport. Het CFATF-werkdocument heeft een bepaalde opbouwstructuur en het NRA-rapport is een scan (tijdsopname) waarin zichtbaar wordt hoe sterk/zwak ons antiwitwasregiem is. Hij verwacht dat de stuurgroep zich gaat beraden over wat Suriname aanlevert voor de evaluatieronde.
“Ik ga ervan uit dat beide documenten bruikbare informatie bevatten. De CFATF-onderzoekers kunnen een beeld krijgen over de Surinaamse werkomgeving. Hoe onze economie geordend is, welke systemen opgezet zijn en wat de zwakten en sterkten hiervan zijn om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.”
Met de twee documenten kan de stuurgroep nu al aan de slag en de verbeterpunten aanpakken. In het traject naar verbetering zijn meerdere ministeries betrokken, zegt Baidjnath Panday. Hij adviseerde de president dan ook om een antiwitwasinstituut op te zetten. Deze gemengde publiek/private organisatie zal 1 x 24 uur per dag operationeel zijn. De president heeft twee weken geleden de instelling van het instituut aangekondigd.
Het instituut zal als werkarm van de stuurgroep, het voorbereidende werk doen en de besluiten uitvoeren. Zo zullen de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven de besluiten ‘direct’ kunnen uitvoeren in hun sectoren. De hoofdgedachte achter het instituut is het opzetten van een betrouwbare database. Alle input, acties ter bestrijding van witwassen, corruptie, ect en de output met toetsing van die maatregel komen hierin te staan.
Ter illustratie noemt Baidjnath Panday de immigratiedienst op de grensposten. Zij kunnen de data over de reisbeweging van personen vastleggen die voor analyse bij FIU gebruikt kan worden. De douane kan data aanleveren over de uitvoer van goederen, waaronder waardepapier en geld. Zo zijn er diverse overheidsorganisaties en het bedrijfsleven die over data beschikken. “Het instituut kan alle data verzamelen en periodiek steeds nieuwe data aanleveren waarmee NAMLAC een geactualiseerde versie van het NRA-rapport kan aanleveren.”
Voor nu ziet Baidjnath Panday als belangrijkste uitvoeringstaak voor dit orgaan, het opvangen en assisteren (faciliteren) van de CFATF-evaluatiemissie in maart 2022. Volgens hem zullen de NAMLAC en het Antiwitwasinstituut elkaar niet bijten. “Integendeel, zie ik braakliggend terrein om in een klankbordrelatie de verbeterstappen te bespreken. Een interactieve relatie.”
Vandaag
Gisteren
- Ontwatering Esther Stichting aangepakt na noodsignaal
- Protest Stichting Lelydorp 2000 en omwonenden tegen bouw op ‘Groene Strook’
- SVB-verkiezingen: De antwoorden zijn in de huidige SVB-statuten te vinden
- Peruaans marineschip botst tegen olieplatform in de Amazonerivier
- SVB laat FIFA-dwang zwaarder wegen dan vonnis rechter
- Stemming en inhoud
- 'Ongeëvenaard' slangengif gemaakt
- Regering investeert in inclusie, infrastructuur en rechtszekerheid
- Gajadien: Scherpe woorden, maar geen spijt
- Ook op deze zaterdag onweersbuien
- VS bestempelt machtige Haïtiaanse bende als transnationale terroristengroep
- Suriname zet met beleidsplan IOM stap naar gereguleerd migratiebeleid
- RVI-programma gelanceerd: Staatsraad plaatst juridische kanttekeningen
Eergisteren
- Het ongemakkelijke nationalisme van Gregory Rusland
- Tiener neergestoken na ruzie over voetbal op erf buurtbewoners
- Trump vervangt nationale veiligheidsadviseur Waltz met Rubio
- Suriname daalt op persvrijheidsindex van plek 28 naar plek 32
- DNA plant openbare vergadering over actuele kwesties
- CBvS en Bankiersvereniging verwerpen uitspraken Gajadien
- PCS-personeel in actie: 'Geen loon, geen werk'
- Man vermoordt vrouw en pleegt suicide in dorp Gakaba
- TotalEnergies boort nieuwe put in Blok 64
- Kortgedingrechter schorst SVB-verkiezing
- Inflatie in maart 2025: lichte stijging, voedselprijzen wisselend
- Open Brief aan de president en de Staatsraad
- Weinig wind, grote kans op regen
- Ter nagedachtenis aan 'Jules Albert Wijdenbosch'
- President: Oproepingskaart symbool democratie
- Na vertrek PL: VHP bevestigt toewijding aan regeerakkoord