Somohardjo en Rusland betaald Staatsadviseur
23 Mar 2021, 13:29
foto
Het Presidentieel Besluit is op 16 maart getekend en werkt terug tot 1 januari 2021.


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, en Gregory Rusland, topman van de Nationale Partij Suriname tevens Assembleelid, zijn per 1 januari bezoldigd Staatsadviseur. Zij zullen 4 jaar en 7 maanden een ministerssalaris ontvangen met alles erop en eraan. Vanaf augustus vorig jaar zijn ze benoemd in deze functie, maar waren toen onbezoldigd. Somohardjo zegt in gesprek met Starnieuws dat ze geen geld zullen ontvangen en niets doen. Rusland heeft Woningbouw onder zich en Somohardjo Armoedebestrijding.

De twee politici zijn bij Presidentieel Besluit benoemd in de functie door president Chan Santokhi. Zij zijn in dienst van het Kabinet van de President en ressorteren onder het College van Staatsadviseurs. Somohardjo merkt op dat de prijzen van basisgoederen nog te hoog zijn. Hij heeft een voorstel om een Staats NV op te richten voor importen en exporten. Het raamwerk is al opgesteld. Dit voorstel wordt verder besproken in coalitieverband.

De Staatsadviseur voert aan dat indertijd de overheid ook eigen goederen verkocht via CIS. "We kunnen leren uit de fouten die toen gemaakt zijn," zegt Somohardjo. Hij haalt aan dat zijn partij reeds bezig is met verkoop van goederen via eigen winkels. Hij vindt dat het goed zou zijn als dit op grote schaal zou gebeuren door de regering, vandaar het voorstel van oprichting van een import/export bedrijf. De bedoeling is om naast de basisgoederen importeren ook agrariërs tegemoet kan worden gekomen met afzet van producten omdat er in het gehele land verkooppunten opgezet kunnen worden.

Somohardjo benadrukt dat als de regering eigen verkooppunten heeft en de goederen veel goedkoper kan verkopen, de importeurs ook gedwongen zijn om de prijzen omlaag te brengen. Dit op basis van de concurrentie. Het is niet de bedoeling om de handel te concurreren, zegt de politicus maar om zaken in balans te brengen. Somohardjo stelt dat armoedebestrijding een prioriteit is van de regering.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April