VN: Wereldwijd wordt 17% voedselproductie verspild
05 Mar, 14:26
foto
Volgens onderzoek van de Verenigde Naties was verspilling in 2019 ongeveer gelijk aan 23 miljoen volgeladen 40 ton vrachtwagens. (Foto: Reuters)


Een onderzoek gepubliceerd door de Verenigde Naties (VN) toont aan dat in 2019 naar schatting 17% van het voedsel dat beschikbaar is voor de consument, verspild wordt in huizen, winkels en restaurants. Dit komt neer op 931 miljoen metrieke ton. De VN stelt een Food Waste Index (FWI) op om inspanningen te ondersteunen om voedselverspilling tegen 2030 te halveren.

Het rapport, dat gezamenlijk werd opgesteld door het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) en WRAP, een non-profitorganisatie, ontdekte ook dat consumentenafval in rijke en arme landen in grote lijnen vergelijkbaar was.
"Lange tijd werd aangenomen dat voedselverspilling in huis alleen een groot probleem was in ontwikkelde landen", zegt Marcus Gover, CEO van WRAP, dat samenwerkt met regeringen om voedselverspilling tegen te gaan.

De voedselverspilling in 2019 was ongeveer gelijk aan 23 miljoen volledig beladen vrachtwagens van 40 ton - bumper tegen bumper genoeg om zeven keer rond de aarde te cirkelen. Het grootste deel van het afval - of 61% - gebeurt in huishoudens, terwijl foodservice goed is voor 26% en detailhandelaren 13%, ontdekte de VN.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) schatte in 2011 dat elk jaar een derde van het voedsel in de wereld werd verspild of verloren. De FAO heeft een Food Loss Index opgesteld die laat zien dat ongeveer 14% van het voedsel in de wereld verloren gaat van na de oogst tot, maar exclusief, het detailhandelsniveau.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw schat dat een gezin van vier personen elk jaar ongeveer US$ 1.500 aan voedsel verspilt. Maar het nauwkeurig meten van voedselverspilling is om verschillende redenen moeilijk, waaronder de beschikbaarheid van gegevens, zei voedselonderzoeker Jean Buzby, eraan toevoegend dat verbeterde metingen deel uitmaken van een overheidsplan om afval te verminderen.

Naar schatting 8 tot 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen houdt verband met voedsel dat niet wordt geconsumeerd (verspilling en verlies), evenveel als wegtransport. Bossen worden gekapt, brandstof wordt verbrand en verpakkingen worden geproduceerd om voedsel te leveren dat wordt weggegooid. Ondertussen komt er bij rottend voedsel op stortplaatsen meer broeikasgassen vrij in de atmosfeer.

"Als we de aanpak van klimaatverandering, verlies van natuur en biodiversiteit, vervuiling en afval serieus willen nemen, moeten bedrijven, overheden en burgers over de hele wereld hun steentje bijdragen om voedselverspilling te verminderen", zei Inger Andersen, uitvoerend directeur van UNEP. Voedselverspilling is een groeiende zorg geworden vanwege de ecologische tol van de productie, inclusief het land dat nodig is om gewassen en dieren te verbouwen en de uitstoot van broeikasgassen die gaandeweg worden geproduceerd.

Deskundigen zeggen dat het beter opsporen van afval de sleutel is om manieren te vinden om het probleem te verlichten, zoals programma's om oneetbare restjes om te leiden naar gebruik als diervoeder of meststof.
Richard Swannell, een co-auteur van het VN-rapport, zei dat voedsel een paar generaties geleden over het algemeen meer gewaardeerd werd, zelfs in rijkere landen, omdat mensen het zich vaak niet konden veroorloven om het te verspillen. Nu, zei hij, zou bewustzijn over de omvang van voedselverspilling wereldwijd kunnen helpen om de houding terug te brengen naar die tijd. "Voedsel is te belangrijk om te verspillen", zei hij.
Advertenties