Ecuador: Dodental gevangenisrellen loopt op tot 79
25 Feb 2021, 15:17
foto
Militairen houden de wacht buiten de CRS Turi-gevangenis in Cuenca, Ecuador. (Foto: AFP)


Het dodental van de rellen in vier gevangenissen in Ecuador is bijgesteld naar 79. De lichamen van 18 gevangenen zijn zwaar verminkt aangetroffen op één plek. De rellen zijn één van de bloedigste uitbarstingen van gevangenisgeweld in de geschiedenis van het land.

Maar zelfs toen de autoriteiten zeiden dat ze de controle hadden herwonnen na de eerste rellen, schreef het hoofd van de nationale politie van Ecuador woensdagavond op Twitter dat er een nieuwe muiterij gaande was in de gevangenis van Guayaquil. Politie en troepen waren gestationeerd in detentiecentra in de steden Guayaquil, Cuenca en Latacunga, waar bendes dinsdag met elkaar vochten met handgemaakte wapens in wat volgens de autoriteiten een gecoördineerde uitbraak van geweld was.

Verschillende van de confrontaties van dinsdag vonden plaats in de streng beveiligde zones van de gevangenissen van Guayaquil en Cuenca.

De bendes begonnen in december een strijd om het leiderschap binnen het gevangenissysteem toen een leider van Los Choneros, die werd beschouwd als de machtigste bende van het systeem, enkele maanden na zijn vrijlating in een winkelcentrum werd vermoord.

De gevangenisautoriteit SNAI zei dat alle slachtoffers van de rellen gevangenen waren, met in de eerste rapporten 50 doden, voordat ze in het laatste rapport opliepen tot 62 en 79. Volgens officiële gegevens raakten nog zo'n tien gevangenen en de politiemannen gewond.

"Dankzij de acties tussen deze instelling en de Nationale Politie is de situatie ... onder controle", aldus de autoriteiten in een verklaring.

Maar in het Twitter-bericht van woensdagavond dat er een nieuwe muiterij gaande was in de gevangenis van Guayaquil, zei het hoofd van de nationale politie van Ecuador dat de politie zich voorbereidde om opnieuw binnen te gaan "met de nodige rationele kracht".

SNAI bevestigde de nieuwe rel op Twitter en zei dat de agenten samenwerkten met de nationale politie van Ecuador, maar gaf geen verdere details.

De openbare aanklager van Ecuador opende een onderzoek naar de rellen en zei in een verklaring dat het 18 verminkte lichamen had gevonden in één van de gevangenissen.

De familieleden van de gevangenen bleven woensdag buiten de gevangenissen in de hoop op informatie over hun dierbaren.

Een vrouw barst in tranen uit buiten een gevangenis waar gedetineerden zijn gedood tijdens een rel in Guayaquil, Ecuador. (Foto: Reuters)

In een televisietoespraak erkende president Lenin Moreno dat het gevangenissysteem met ongeveer 30% overbevolkt was en niet over voldoende financiering en personeel beschikte.

De rellen vonden plaats nadat de autoriteiten laboratoria voor cocaïneverwerking hadden ontmanteld en in 2020 128 ton drugs in beslag namen, een record voor het Andesland, zei Moreno.

"Wat er gisteren (dinsdag...red) is gebeurd, is niet causaal, het werd georganiseerd van buiten de gevangenissen en intern georkestreerd door degenen die het leiderschap en de drugshandel op het hele nationale grondgebied betwisten", zei Moreno. "Wat er gisteren (dinsdag...red) is gebeurd, is geen toeval, het is een gevolg", zei hij, eraan toevoegend dat hij internationale hulp zou zoeken in de strijd van het land tegen de georganiseerde misdaad.

Moreno plaatste in 2019 het gevangenissysteem van Ecuador in een noodtoestand na een golf van incidenten waarbij 24 mensen om het leven kwamen.
Advertenties