Loreen Jubitana, directeur Duurzame Ontwikkeling Inheemsen
24 Feb, 02:28
foto
Loreen Jubitana (rechts), nieuwe directeur Duurzame Ontwikkeling Inheemsen op de foto met minister Gracia Emanuël van ROS.


Loreen Jubitana zwaait vanaf dinsdag de scepter bij het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen, dat onderdeel is van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS). Zij neemt de leiding over van Nielton Grootfaam. Jubitana heeft geruime tijd gefungeerd als directeur van het Bureau van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). “Ik sta voor nieuwe uitdagingen, maar er zijn ook mogelijkheden om deze het hoofd te bieden”, zegt Jubitana.

De kersverse directeur beaamt dat het directoraat geen VIDS is. Maar ze ziet graag dat de band tussen de parapluorganisatie van alle Inheemse dorpen en overheid hechter wordt. Er was haast geen sprake hiervan de afgelopen tijd. Zij wijst erop dat VIDS de structuur en vertegenwoordiger is van het traditioneel gezag van de Inheemsen en het directoraat staat voor de gemeenschapsontwikkeling van de Inheemsen in Suriname. “Als we een balans kunnen vinden tussen het traditioneel gezag, dat werkt voor de dorpen en het directoraat, moet het veel beter gaan met de gemeenschappen. We zullen hierdoor ook beter presteren”, zegt de nieuwe directeur.

Als VIDS-directeur heeft Jubitana in het verleden al samengewerkt met functionarissen zoals onderdirecteur Anna Marie Lachman-Johannis bij ROS en dat zal het werk bij het ministerie vergemakkelijken. Met hulp van de andere directeuren, onderdirecteuren, minister Gracia Emanuël van ROS en het traditioneel gezag verwacht Jubitana dat er resultaten neergezet zullen worden. “Ik zal mijn uiterste best doen om in samenspraak met iedereen onze Inheemse gemeenschap naar grotere hoogte te brengen”, belooft Jubitana.
Advertenties