Transparantie over New Surfin NV
07 Feb 2021, 06:42
foto


Er hoeft inderdaad niets vreemds of geheimzinnigs te zijn aan de oprichting van een staatsonderneming zoals minister Ramdin verklaart, maar het is wel vreemd dat met geen woord hierover is gerept in het concept Herstel- en Stabilisatieplan en nog minder in de ontwerp-begrotingen van de ministeries van Buza en Financiën. Zoals ik dat zie zal onze (financiële) staatsonderneming genaamd New Surfin NV zich feitelijk als armoedebestrijder, project financierder, kredietverstrekker (bank), aantrekker van binnenlands & buitenlands (diaspora-?) kapitaal en broker op de markt begeven. De vraag is of überhaupt deze inspanningen niet gestopt moeten worden in de versterking van onze instituten zoals Investsur, de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), of het KMO Fonds om maar enkele te noemen. Veel van haar activiteiten vallen immers binnen de taakuitoefening van deze instituten.

Zo zal New Surfin NV zal volgens haar statuten zich onder andere toeleggen op het:
1. ontplooien, financieren en deelnemen in projecten gericht op het verlichten en minimaliseren van de armoede door het uitvoeren van ontwikkelingsprojecten in bepaalde sectoren zoals de landbouw, toerisme, transport enz.
2. het beschikbaar stellen van kapitaal ten behoeve van ontwikkelingsprojecten;
3. exploiteren van een financieringsonderneming waaronder:
het aantrekken van binnenlandse en buitenlandse investeringen;
het aannemen van spaargelden, gelden in rekening-courant of als deposito;
het verlenen van kredieten aan het bedrijfsleven, overheid en particulieren.

Het staat de regering uiteraard vrij om op basis van gewijzigde crisis-inzichten en met het oog op versnelde mobilisatie van vreemd kapitaal een ander vehikel in stelling te brengen, maar laat daarover geen partijpolitieke ruis en onduidelijkheid ontstaan. Nu eenmaal deze kwestie op straat ligt, is het de regering die de verantwoordelijkheid heeft om volledige openheid hierover te verstrekken. Minister Ramdin heeft het immers nog mooier gemaakt door te stellen dat er niks mis mee is dat hij zelf en zijn collega van Financiën tot raadscommissarissen zijn benoemd van de nieuwe nv. Dit is gedaan omdat beiden volgens hem zogenaamd 'de lead' hebben in het aantrekken van kapitaal. Zullen deze beide functionarissen dan aan zichzelf rapporteren als vertegenwoordigers van de aandeelhouder? Een (staatsvennootschappelijke) paskwil die de deur wagenwijd openzet voor alle ministers om in hoogst eigen persoon raadscommissaris te zijn van een staatsonderneming en die snel gecorrigeerd moet worden!

Raymond S.Sapoen
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May