139.000 mensen worden in eerste traject gevaccineerd
24 Jan, 06:38
foto
Het aantal besmettingen in vooral Paramaribo en Wanica nemen toe. Er is sprake van 'gemeenschapsverspreiding'. De maatregelen zijn verscherpt en een totale lockdown wordt overwogen.


Volksgezondheid heeft uitgerekend dat ongeveer 139.000 mensen in Suriname in eerste instantie zullen worden gevaccineerd tegen Covid-19. Er wordt een fonds opgezet met steun van het bedrijfsleven. Kinderen onder de 18 jaar worden nog niet gevaccineerd omdat het Pfizer-vaccin nog niet is goedgekeurd voor deze groep.

De mensen die het hardst nodig hebben, zullen eerst worden gevaccineerd, deelde de minister mee. Geen enkel land is in staat om de gehele bevolking te vaccineren omdat het middel nog niet in die voorraden verkrijgbaar is. De fabrieken zijn nog niet in staat om aan de grote vraag te voldoen. De eerste lading vaccins worden in de eerste helft van februari in Suriname verwacht.

Als eerste zullen gezondheidswerkers die in de eerste linie staan, worden gevaccineerd. Het gaat om 1300 tot 1.500 personen. Daarna volgen de ongeveer 2.000 mensen die in bejaardentehuizen verblijven. Gezondheidswerkers in de twee lijn, mensen essentieel voor de nationale veiligheid, regeringsfunctionarissen, politie, onderwijzers, mensen boven de 60, personen die diabetes hebben, longziekten, hypertensie, kankerpatiënten en inheemsen zullen eveneens gevaccineerd worden.

De voorlichtingscampagne start deze week. Er is al een compleet plan opgezet hoe bijkans 140.000 mensen gevaccineerd zullen worden. Het Bureau Openbare Gezondheidszorg, waar ook het Nationaal Immunisatie Programma is ondergebracht, heeft de expertise om zo'n omvangrijk project uit te voeren.

Wednesday 03 March
Tuesday 02 March
Monday 01 March