Taskforce in de maak tegen valutaspeculatie
16 Jan, 10:34
foto
Commissievoorzitter Prenobe Bissessur (links) in gesprek met de president van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer. (Foto: CDS)


Om valutaspeculatie bij illegale wisselkantoren te bestrijden, heeft de presidentiële commissie Evaluatie Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren, president Chan Santokhi geadviseerd een taskforce in het leven te roepen. De commissie onder leiding van Prenobe Bissessur heeft vrijdag verslag uitgebracht.

“Het speculeren met valuta door illegale wisselkantoren moeten we beter bestrijden. Dat doen we door het introduceren van een strenger toezicht- en handhavingsregime binnen de bestaande wetgeving. In dat kader wordt er voorgesteld een gezamenlijke taskforce in te stellen die de bevoegdheden heeft om speculatieve illegale wisselkantoren te bestrijden”, zei Bessessur. Hij deelde mee dat het optreden dan strafrechtelijk en civielrechtelijk zal geschieden.

Het traject is nu, dat er een ontwerpwet afkomstig van de commissie naar de ministerraad gaat en uiteindelijk naar het parlement, via de Staatsraad, voor goedkeuring. Hierna kan de taskforce worden ingesteld door de minister van Financiën & Planning. Het concrete resultaat voor de samenleving is dat de overheid effectiever zal optreden tegen speculanten, hetgeen uiteindelijk zal leiden tot een daling van de koers, laat de voorzitter optekenen via de Communicatie Dienst Suriname.
Advertenties