Indonesië: Zwarte dozen gecrashte toestel gelokaliseerd
10 Jan 2021, 13:40
foto
Teams van duikers zijn ingezet in het gebied dat vermoedelijk de plaats van waar het Indonesisch toestel is gecrasht, kort na opstijgen uit Jakarta. (Foto: Reuters)


De zwarte dozen van een passagiersvliegtuig dat gisteren kort na opstijgen vanuit Jakarta, Indonesië, in zee is neergestort, zijn volgens de autoriteiten gevonden. Een kleine vloot schepen heeft het gebied doorzocht en marineduikers zouden binnenkort de twee vluchtrecorders moeten kunnen ophalen, voegen ze eraan toe.

Er zijn vliegtuigonderdelen en menselijke resten gevonden. De Sriwijaya Air Boeing 737 vervoerde 62 mensen toen het van de radar verdween op zijn reis naar Borneo. "We hebben de positie van de zwarte dozen gevonden, allebei", werd Soerjanto Tjahjono, hoofd van het Indonesische comité voor transportveiligheid, geciteerd door AFP. "Duikers gaan er nu naar zoeken en hopelijk duurt het niet lang voordat we ze te pakken hebben."

Onderzoekers analyseren items waarvan ze denken dat ze van een wiel afkomstig zijn en deel uitmaken van de romp van het vliegtuig.

De zee in dit deel van Indonesië is relatief ondiep, dat het slechte weer dat reddingsoperaties zou kunnen belemmeren, nu is verbeterd, waardoor het waarschijnlijker is dat belangrijke wrakstukken kunnen worden hersteld. De zoektocht lijkt echter geen hoop te bieden op het vinden van overlevenden.

Een woordvoerder van de politie van Jakarta, Yusri Yunus, zei dat er twee tassen waren ontvangen van het opsporings- en reddingsbureau. "De eerste tas bevatte eigendommen van passagiers, een andere tas bevatte lichaamsdelen", vertelde hij aan verslaggevers en voegde eraan toe: "We zijn deze vondsten nog steeds aan het identificeren."

Opsporings- en reddingsacties werden van de ene op de andere dag opgeschort, maar werden zondag vroeg hervat. Er zijn ook vier vliegtuigen ingezet om te helpen bij de zoektocht.

Er waren naar schatting 50 passagiers - waaronder zeven kinderen en drie baby's - en 12 bemanningsleden aan boord, hoewel het vliegtuig een capaciteit heeft van 130. Iedereen aan boord was Indonesiërs, zeggen ambtenaren.

Familieleden van de passagiers wachten met spanning op de luchthaven van Pontianak, evenals op de internationale luchthaven Soekarno-Hatta in Jakarta. "Ik heb vier familieleden op de vlucht - mijn vrouw en mijn drie kinderen", zei Yaman Zai tegen verslaggevers verstikt door tranen. "Mijn vrouw heeft me vandaag (zaterdag) een foto van de baby gestuurd ... Hoe kan mijn hart niet in stukken worden gescheurd?"
Advertenties