Cuba staat minder buitenlandse vluchten toe
29 Dec 2020, 02:47
foto
Toeristen uit Duitsland genieten van het strand temidden van de bezorgdheid over de verspreiding van Covid-19, in Varadero, Cuba. (Foto: Reuters)


Cuba kondigde maandag aan dat het vanaf 1 januari minder vluchten vanuit de Verenigde Staten en verschillende andere landen zou toestaan, vanwege een toename van het aantal gevallen van coronavirus sinds de opening van zijn luchthavens in november. Cubanen die in het buitenland wonen en terugkeren om te bezoeken, of terugkeren van winkeluitstapjes, hebben het virus verspreid onder familieleden en daarbuiten door de quarantaine te doorbreken, zegt de regering.

Mexico, Panama, de Bahama's, Haïti en de Dominicaanse Republiek staan ​​ook op de lijst. De regering zei niet hoeveel vluchten per dag zouden zijn toegestaan. Het ministerie van Volksgezondheid meldde 3.782 Covid-19-gevallen van 1 november tot 23 december, waarvan 71,5% bezoekers of hun directe contacten waren.

De regering zei in een afzonderlijke aankondiging dat de beroemde badplaats Varadero in dezelfde periode 69.000 buitenlandse toeristen had ontvangen zonder dat de ziekte was uitgebroken.

Cuba test bezoekers momenteel bij aankomst en opnieuw in vijf dagen als ze niet in hotels verblijven. Vanaf 10 januari hebben ze ook een bewijs van een negatieve test nodig binnen 72 uur voor aankomst.

Terwijl de meeste toeristen in hotels verblijven met internationale gezondheidsrichtlijnen en aanvullende lokale beperkingen, verblijven Cubanen die terugkeren bij familie en vrienden. Er wordt van hen verwacht dat ze in quarantaine blijven totdat de resultaten van de tweede test negatief zijn, net als mensen die in het huis wonen waar ze verblijven.

"Ik had een neef die binnenkwam en zij bleef gedurende het heel bezoek binnen", zei Rafael, een inwoner van Havana, die vroeg om zijn achternaam niet te gebruiken. "Ik zag haar door een hek. Maar toen kwam er een andere neef binnen en hij was dezelfde avond de deur uit," zei hij.

Het dagelijkse besmettingspercentage per hoofd van de bevolking in Cuba blijft laag  - slechts 15% van het wereldwijde gemiddelde volgens Our World in Data  - maar volgens officiële gegevens is het de afgelopen maand verdubbeld.

Cuba met een bevolking van 11 miljoen meldde maandag een nieuw record van 224 gevallen voor de vorige dag, waarbij bezoekers goed waren voor 65% van die gevallen. Dit bracht het geaccumuleerde totaal sinds het begin van de pandemie op 11.434 gemelde gevallen en 142 doden.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April