Column: Politieke Borrelpraat 643
27 Dec, 22:52
foto


“Beste Kries, ga je weer en rondje geven zoals vorige week?”
“Waarom?”
“De president is weer via een veelbekeken mediaprogramma verschenen, nu in Farids Kal Auch Aur Kal. Hebben jullie het gevolgd?”
“Veel nieuws was er niet.”
“Maar ik vind dat ‘Santa santaki’ wat langzamer, wat rustiger kan spreken, met minder haast, zodat hij niet steeds hoorbaar hoeft te slikken.”
“Hij heeft wel mooi uit de doeken gedaan hoe de vorige regering het IMF in feite heeft opgelicht: eerst heel netjes via hun sublieme loop- en vliegjongen Hoeffie van der Boeffie een voorlopige leningsovereenkomst van 1% rente met het Fonds te sluiten, een eerste tranche van 83 miljoen dollar te krijgen en met die voorlopige overeenkomst is Anansi Hoefboef naar Oppenheimer gegaan voor een grote lening tegen 9% rente.”
“En dan netjes aan het IMF zeggen: ‘thanks, maar we hebben je niet meer nodig.’ En natuurlijk vertrouwt dat Fonds ons voor geen meter meer.”
“Maar wat wel een feit is, is dat deze regering aan het eind van de maand geen geld meer bij de lokale banken hoeft te lenen om de overheidssalarissen en andere verplichtingen te betalen. Zij heeft nu zelfs een surplus, een overschot, waarmee mijn wonderpresident de 300,- srd bonus voor iedereen plus die 750- extra voor het verplegend personeel kan betalen. Dat is toch een schitterend voorbeeld van een prudent beleid? Leve Santaki, mijn held.”
“Kries luster, ik geef je een simpel voorbeeld. Stel ik ben directeur-eigenaar van een privéschool, Ik heb zo een 100 leerlingen en ze betalen elk US$ 150 per maand aan schoolgeld. Mijn inkomsten: US$15.000 per maand. Volg je?”
“Ja, ik volg je.”
“Oké, ik heb leerkrachten, administratief personeel en schoonmakers/tuinlieden wachters in dienst. Die betaal ik in SRD, net als stroom, water, telefoon en internet voor de school. In totaal zijn die kosten opgelopen tot SRD 175.000 per maand. Als ik mijn maandelijkse US$-inkomsten omwissel tegen de officiële koers van 7.5, krijg ik SRD 112.500. Elke maand kom ik dus als school meer dan SRD 60.000 tekort. Omdat de vader van een van mijn leerlingen directeur is van een bank, leent hij mij dat geld renteloos, maar ik moet hem wel eens terug betalen.”
“Verhoog dan het schoolgeld in US$.”
“Dan gaat zeker een kwart van mijn leerlingen naar een andere school en kan ik sluiten. Nee, als geschenk uit de hemel devalueert de overheid de lokale munt van 7.5 naar bijkans 15 voor een US-dollar. Nu krijg ik voor mijn inkomsten aan schoolgeld: US$ 15.000 maal de nieuwe koers van 15 = SRD 225.000. Nu kan ik al m’n kosten in SRD betalen, plus ik hou elke maand SRD 50.000. over. Na een paar maanden betaal ik daarmee een kerstbonus aan m’n personeel. En ze zijn natuurlijk toch zoooow blij.”
“Maar de president zei dat hij dit resultaat heeft bereikt door de corruptie aan te pakken, verspillingen tegen te gaan, dure commissies te ontslaan enzo.”
“Ja, dat geloof ik best, maar denk je dat dat binnen een paar maanden zoveel effect heeft gehad?”
“En vergeet niet de hogere inkomsten van de overheid uit de governmenttake op benzine en diesel. Heb je rond kerst gezien hoeveel auto’s er op de weg waren?”
“Maar stel dat het waar is dat door die devaluatie onze overheid in staat is al haar salarissen met bonussen erbij uit te betalen, dan zijn we toch gigantisch bedrogen? Dan hebben we inderdaad een ‘Roverheid’, zoals die Donk-man onze overheid noemt.”
“Echt niet. Zo is in principe elke overheid. De kunst is om dat in vlotte, wollige politieke praat te verpakken, vol met mooie beloften van welvaart die tot de hemel reiken.”
“Helemaal waar. En als je dit allemaal vaak genoeg via de media herhaalt, wordt het als een waarheid genomen.”
“Dan gaat het merendeel van de bevolking al etend, chillend, dansend en zingend het nieuwe jaar in, terwijl al per 1 januari een aantal stringente overheidsmaatregelen wordt ingevoerd.”
“En als men dat halverwege januari doorkrijgt en begint te mopperen, komt dan die extra loonronde van de overheid en heerst er weer vrede en tevredenheid.”
“Aan de ene kant vind ik dat schitterend, al is het een belazericus van de hoogste orde, want zo hou je de massa net steeds weer zoet, zodat ze niet de straat opgaan en de boel kort en klein slaan, zoals in andere landen is gebeurd.”
“Klopt, want die afbouw van de subsidies op stroom en water zal moeten komen, maar door die robuuste devaluatie heeft die overheid nu speelruimte om de zwakste huishoudens op te vangen, maar dan moeten die zich registreren, waardoor ze voor het systeem zichtbaar worden.”
“Maar dan is de middenklasse weer eens de pineut.”
“Ik denk het niet, want die hebben genoeg valuta op hun rekeningen, in hun kluizen en in het buitenland. En wie denk je, verdient het meest aan al dat geld dat de overheid aan bonussen en loonrondes aan de minst draagkrachtigen uitgeeft? Diezelfde middenklasse.”
“Maar die koers stijgt maar, nu is die al tegen de 18 voor de US dollar.”
“Nogal wiedes, omdat je nergens US-dollars kan vinden tegen die djoteh-koers van de CBvS.”
“Maar dan heeft die Gopi-man uit Nederland in zijn artikel groot gelijk als hij zegt dat de cambio’s de werkelijke Centrale Bank van Suriname zijn.”
“Maar dat hebben wij, zuiplappen hier aan de bar, toch al tijdens de vorige regering gesteld? Heeft die goeie man dat nu pas door?”
“Maar onze president zal ook de doorvoer van drugs via ons land aanpakken. Begin volgend jaar komt er en hoge Amerikaanse militair hier om daarover te praten.”
“Alleen een hoge militair die hier komt om met wie en hoe over het aanpakken van de drugsdoorvoer te praten, is bij lange na nog niet voldoende om deze lucratieve handel te stoppen.”
“En is het de Amerikanen als grootste drugs-importerend land ter wereld, zelf gelukt om die handel, nu ook met die al die nieuwe synthetische drugs, te remmen? Nee toch?”
“Baya, dan laten wij bij onze sopi blijven, maar dan met mate en niet in het verkeer of op de loopplank van een vissersboot, anders…”
“Begrepen, meester. Happy New Year to you all, proost.”
 
Rappa
Advertenties