'Campo' Canawaima ontmanteld
17 Dec 2020, 00:00
foto
Cubanen te South Drain hebben een gebouw op het complex geoccupeerd. (Foto's: BIC Nickerie)


Zwaarbewapende politie-eenheden hebben woensdag een aantal Cubanen dat al twee weken bivakkeerde te South Drain, afgevoerd. De groep van ruim 400 Cubanen was in de afgelopen week danig afgeslankt, nadat een groot aantal te kennen gaf terug te willen naar hun 'woonplaats'. Starnieuws verneemt dat in eerste instantie zo'n zestien Cubanen door de politie zijn afgevoerd, onder wie de 'leiders' van de groep. Op Facebook circuleren er beelden van het politie-optreden. Alle resterende bivakkerende Cubanen zijn woensdagavond in bussen afgevoerd naar Paramaribo.

De Cubanen die nog verbleven te South Drain hadden hun status van asielzoeker en vluchteling veranderd in toeristen. Volgens hen biedt die status hen het recht zich vrijelijk te mogen verplaatsen. Ze eisten dat de poorten van het Canawaima complex voor hen werd opengemaakt, vermeldde het Burger Informatie Centrum (BIC) Nickerie. Nadat bleek dat de Surinaamse autoriteiten geen oor hadden naar hun eis, protesteerden zij voor de ingang door op potten en pannen te slaan. Ook gisteren was de sfeer grimmig en besloten eenheden van de gewapende diensten in te grijpen om escalatie te voorkomen.

Volgens het BIC Nickerie was ook het moreel onder de sterk afgeslankte groep drastisch afgenomen. Meer dan de helft van de oorspronkelijke groep is in de afgelopen dagen op eigen verzoek vertrokken. Ze zijn door de autoriteiten getransporteerd naar Paramaribo. Van de resterende groep vroegen dagelijks kleine aantallen of individuen om te vertrekken van South Drain. De leiding bleek niet in staat om de groep bijeen te houden voor het doel dat ze oorspronkelijk voor ogen had.


Er is steeds voor voeding, water en basisvoorzieningen gezorgd door de Surinaamse autoriteiten. (Foto: BIC Nickerie)

Het doel van de groep was om via buurland Guyana door te reizen naar de Verenigde Staten. Guyana heeft onomwonden gezegd geen plaats te hebben voor de groep Cubanen, waarvan het overgrote deel illegaal in Suriname vertoeft. Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) en het districtscommissariaat hebben steeds voorzien in de meest essentiële behoeften van de groep. Water, voeding en sanitatie hadden prioriteit. Het NCCR is gisteren ook ter plekke bezig geweest het gebied schoon te maken. De brandweer heeft de boel schoongespoten, terwijl een NCCR-truck alle troep naar de vuilstortplaats heeft getransporteerd.
Advertenties