Van Trikt: Hoefdraad liegt; zaak gaat 12 januari verder
27 Nov, 00:00
foto
Lilian Ferrier, moeder van Robert van Trikt. Zij is ook mensenrechtendeskundige. Zij vindt dat het slecht is gesteld met de mensenrechtensituatie in Suriname. (Foto: Raoul Lith)


Ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt en medeverdachte Ashween Angnoe, directeur van Orion blijven aangehouden. De zaak is gisteren voorgegaan. Kantonrechter Maytrie Kuldip Singh heeft een vordering van de raadslieden Irvin Kanhai en John Kraag om hun cliënten voorlopig vrij te laten, afgewezen. Na een lang verhoor, waar verklaringen van onder andere ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, aan de verdachten werd voorgehouden, is de zaak uitgesteld naar 12 januari.

Kanhai zegt dat hij teleurgesteld is in de beslissing van de rechter om de verdachten nog aan te houden. De rechter vond dat de beschuldigingen ernstig van aard zijn. Van Trikt heeft bij confrontatie met de verklaring van Hoefdraad aangegeven dat er heel veel leugens zijn. De ex-minister was van alles op de hoogte. Hij verwees naar de vele e-mails, whatsappberichten en voice-notes. "Hij liegt", liet Van Trikt zich enkele keren ontvallen. Hij haalde aan dat in goed vertrouwen is gehandeld, waarbij meerdere personen op de hoogte waren van de zaken die hem verweten worden.

Volgens Van Trikt was Hoefdraad ook aanwezig bij een onderhandeling met het Belgisch bedrijf, Clairfield, waarmee een contract is getekend. Van Trikt heeft aan de rechter voorgehouden dat hij alle contracten aan Hoefdraad heeft gegeven. Deze waren compleet met bedragen en al. De ex-governor merkte op dat het een voordeel was dat Hoefdraad zo vaak uitlandig was. Daardoor is er veel contact geweest via de elektronische weg. Deze zijn allemaal vastgelegd in het dossier. Van Trikt zegt dat de zeventien panden die gekocht zijn van de Staat op basis van vertrouwen is geweest. Dit heeft gemaakt dat hij niet op onderzoek is uitgegaan om de staat van de aankopen te kijken.

Lilian Ferrier, moeder van de ex-governor, zei aan journalisten dat er gesold wordt met de mensenrechten. Vanaf 6 februari is de vrijheid van Van Trikt hem ontnomen. Volgens haar is er sprake van een politiek proces. Hierbij verwees ze ook naar de arrestatie van ex-vicepresident Ashwin Adhin. Ferrier die ook mensenrechtendeskundige is, zei dat elke verdachte er recht op heeft dat zijn zaak binnen redelijke termijn wordt afgehandeld. Ze merkte op dat het 8 decemberproces ruim 30 jaar geduurd heeft. Suriname zal volgend jaar verantwoording moeten afleggen over naleving van mensenrechter bij de Human Rights Committee. Het is slecht gesteld met de rechten van de mens.

Ferrier zal een brief hierover schrijven naar het Hof van Justitie en haar zienswijze kenbaar maken. In januari is het elf maanden dat Van Trikt in de gevangenis zit. Zij vindt dat burgers niet de dupe van moeten worden dat het hof onderbezet is. Kanhai en Kraag merken op dat het proces nog enige tijd in beslag zal nemen. Er moeten nog diverse getuigen worden gehoord.

"Hij was maar tien maanden governor van de Centrale Bank, waarbij de prognose is dat de bank ruim SRD 270 miljoen winst zal maken. En zo iemand wordt gewoon vastgezet", merkt Kanhai op. De raadsman heeft steeds aangegeven dat zijn cliënt heeft gehandeld in afstemming met minister Hoefdraad. Er zijn ook tegenstrijdige verklaringen afgelegd in deze zaak. De raadsman vindt het jammer dat zijn cliënten Kerst en jaarwisseling in detentie moeten doorbrengen. Ook Faranaaz Hausil, ex-directielid van de Centrale Bank van Suriname blijft aangehouden in deze zaak die ook gistermiddag laat is voorgegaan.
Advertenties