Oud-president Venetiaan krijgt hoogste onderscheiding
22 Nov, 00:00
foto
Staatshoofd Chan Santokhi heeft oud-president Ronald Venetiaan de hoogste onderscheiding gegeven: Drager Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. (Foto's: René Gompers)


Op het Onafhankelijkheidsplein zijn 192 personen “die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor land en volk,” zaterdag gedecoreerd. De hoogste onderscheiding is voor oud-president Ronald Venetiaan; hij is benoemd tot Drager Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. De tweede hoogste decoratie is voor Antoinette Arron-Leeuwin; Drager Grootlint in de Ere Orde van de Palm. De ceremonie is een van de activiteiten rond 45 jaar Srefidensi.

Door de covidsituatie is de ceremonie aangepast. Op de hoogste decoraties na, zijn de versierselen niet opgespeld of omhangen, maar overhandigd aan de onderscheiden personen. Mensen uit de sport, serviceclubs, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, onderwijs, media en de politiek zijn erkend geworden voor hun bijzondere verdiensten. Het evenement heeft in twee delen plaatsgevonden. Bij de eerste ceremonie zijn er 108 personen geëerd, bij de tweede 80.

Antoinette Arron-Leeuwin samen met ex-president Ronald Venetiaan en NPS-voorzitter Gregory Rusland.

President Chan Santokhi drukt de gedecoreerden op het hart om het goede werk voort te zetten of ten minste anderen te stimuleren verder te gaan. “Allen die vandaag in het kader van 45 jaar zijn gedecoreerd, mogen zich met trots tooien met deze waardigheid als een stimulans voor anderen maar ook als waardering voor alle andere noeste werkers in ons land.”  

Venetiaan trekt heel veel aandacht. Velen willen met de oud-president op de foto. Geduldig voldoet hij aan de verzoeken. “Ik ben erkentelijk,” merkt hij op. “Drie regeerperiodes als president van de Republiek Suriname, drie periodes als minister van Onderwijs, met alle ups en downs van die periodes.” Hij heeft ook een mening over 45 jaar Onafhankelijkheid. “Sommige mensen vragen zich af of we het moeten vieren. Anderen zijn bereid om over een herdenking te spreken. Ik zeg laten we het vieren! We hebben up en downs gehad. De ups waren voor sommigen prettig.  De downs voor sommigen zeer verschrikkelijk. Maar er is geen asfaltweg voor geen enkele natie, ups en downs ga je altijd hebben.”

“Aan de jonge generatie en de huidige generatie leiders wil ik zeggen…we vieren 45 jaar met in het vooruitzicht nog 45 jaren,” geeft Venetiaan aan. “We willen het beter doen maar we bereiden ons voor om als volk alles wat ons tegemoet komt op een goede manier het hoofd te bieden. De goede dingen genieten en de niet goede dingen als volgt op een goede wijze verwerken.”

René Gompers
Advertenties