Colombianen veerkrachtig na doortocht orkaan Iota
21 Nov, 22:40
foto
Orkaan Iota heeft grote verwoestingen aangericht op het Colombiaanse eiland Providencia. (Foto: Reuters)


Toen de orkaan Iota van categorie 5 in de vroege uren van maandagochtend over het kleine Colombiaanse eiland Providencia brulde, hurkten Yeisler Chamorro en zijn vrouw onder een matras in hun slaapkamer. Bijna alle infrastructuur op het eiland van ongeveer 6.000 mensen, nabij de kust van Midden-Amerika, werd beschadigd of vernietigd door de storm, die puin deed regenen op Chamorro (29).

"Ik werd gered door mijn matras," zei Chamorro, terwijl hij een verslaggever van Reuters de tijdelijke reparaties aan het dak van de kamer liet zien. "Er vielen spullen op ons, puin en zo, maar godzijdank hebben we het overleefd. Materiële dingen kun je terugkrijgen, het belangrijkste is het leven. "

Door de wind en de zware regenval van Jota zijn ongeveer 40 mensen omgekomen in Centraal-Amerika en Colombia, waaronder minstens twee in Providencia.

In Nicaragua overspoelde de orkaan laaggelegen gebieden die nog steeds aan het bijkomen waren van de impact van orkaan Eta, twee weken daarvoor. Ook Eta, een andere grote orkaan, heeft tientallen mensen in de regio gedood.

"Toen ik opstond en naar buiten keek, was de eerste indruk dat de buren dood waren", zei airconditioningtechnicus Chamorro. "Ik moest naar buiten om te zien hoe het met mijn familieleden was ... toen ik aankwam, ontdekte ik dat iedereen nog leefde."

Veel inwoners zijn nog steeds in shock door de verwoesting, zei Chamorro, maar de geboren en getogen eilandbewoner zet zich in voor wederopbouw. "We zullen vechten en vooruit komen, want dit is een nieuw begin", zei hij. "In plaats van God te vragen waarom, moeten we dankbaar zijn dat we leven."

De regering van Colombia zegt dat een waarschuwingssysteem en schuilplaatsen hebben gezorgd voor het lage dodental op het eiland, waarvan de inwoners zowel een Creoolse taal als Spaans spreken.

Het grotere eiland San Andres, dat deel uitmaakt van dezelfde archipel en ook schade heeft opgelopen tijdens de storm, is een bestemming geworden voor honderden evacués uit Providencia die zich willen herenigen met familieleden.
Advertenties