‘Grantangi’, zorghelden!
12 Nov 2020, 22:23
foto
Ruben del Prado heeft een lied uitgebracht als dank aan de zorgverleners.


(Aangeboden)

Het was vrijdag 13 maart 2020, om twee uur ‘s middags, dat de eerste persoon in Suriname positief werd getest op het coronavirus dat Covid-19 kan veroorzaken. Nadat nog twee vluchten uit Amsterdam waren binnengekomen, werd ons luchtruim dezelfde avond gesloten voor alle passagiersverkeer. Nog drie andere maatregelen werden diezelfde middag afgekondigd in De Nationale Assemblee:
1. ‘Covid-afstand’ houden van anderhalve meter tussen personen;
2. Handen 20 seconden wassen met water en zeep, of desinfecteren met ‘anu sopi;’
3. Zoveel mogelijk mond- en neusbedekking, ‘mofo-nosotapu,’ opzetten in de nabijheid van anderen, om die te beschermen tegen mogelijk besmettelijke druppeltjes uit jouw neus en mond.   

Code: Oranje
Nu, precies acht maanden later, zien we een grote afname van het aantal positief geteste personen. Na de hoogste piek van 139 positief getesten op 18 augustus 2020, is het aantal nieuwe gevallen, dat wordt gerapporteerd door het ministerie van Volksgezondheid, nu minder dan 10 per dag. Voor velen betekent dit dat het niet meer noodzakelijk is om jezelf en anderen te beschermen tegen het virus. “We zijn nu immers in de veiligere Code Oranje” - Niks is minder waar!

Corona neemt nooit verlof
SARS-CoV-2, het Covid-19 coronavirus, neemt nooit verlof. Het gaat niet met vakantie en heeft geen vrije dagen. Het is nog aanwezig in Suriname en gaat voorlopig ook niet weg. De enige manier om de overdracht tussen mensen te stoppen is door er doelbewust zelf alles aan te doen om jezelf en anderen te beschermen. Altijd, aldoor en zonder uitzondering. We willen toch geen zieke mensen, besmet met corona? We willen toch niet dat mensen doodgaan aan Covid-19, dat scholen sluiten en dat banen verloren gaan? En toch wordt er geklaagd over noodzakelijke maatregelen, zoals het dragen van mond- en neusbedekking; er wordt zelfs geprotesteerd.
Laten we niet egoïstisch zijn!  
Door onbezonnen te handelen kunnen wij verantwoordelijk zijn voor de besmetting van mensen met corona. Voor de ziekte en het sterven van mensen aan Covid-19. Wij kunnen verantwoordelijk zijn voor het opnieuw sluiten van scholen en het verlies van jobs. Het mooie is dat we dit kunnen voorkómen; individueel en samen.

 
En denken we wel aan al die hardwerkende frontliniewerkers, zoals verpleegkundigen en doktoren en alle ander personeel in ziekenhuizen; vooral aan hen die op de intensive care werken? Zij kunnen niet met verlof gaan. Zij hebben geen feest tijdens de feestdagen. Op Divali, tijdens het kerstfeest en met owru yari werken zij om mensen beter te maken: dag in, dag uit; dag en nacht – onvermoeibaar. Laten we individueel - en samen - dankbaar zijn voor wat deze zorghelden voor ons doen. 'Grantangi!' Laten wij er alsjeblieft alles aan doen om hun leven niet nog moeilijker te maken.

Ray Daal
Met acrylverf, structuurpasta en universeel plamuur creëerde de kunstenaar Ray Daal een mixedmedia-schilderij, als een ode aan onze zorghelden. Zijn kunstwerk 'Grantangi' vormde de inspiratie voor het gelijknamige lied. 'Grantangi'  staat voor “dankjewel” én voor “alsjeblieft”. Daarom: dankjewel zorgwerkers voor alles wat jullie doen. En Surinamers, alsjeblieft: laten wij nu ook ons deel doen. Dat is onze verantwoordelijkheid.

Those tired eyes are all I see above your hidden smile, protecting you and me

Hard-working; caring for lives all day.
Hardly at home, so now I have to say:

“Grantangi” for all the love you have to carry on
For being fit for purpose all along  
And what I did for you was write this song

Dhanyabad. Tu pyar hai - You are love and you are light
Outstanding star example, shining bright
And what we must do now is do things right

Fu de sembe who don’t know
I show the things you do, in white and green and blue
You leave your home at dawn and dusk to serve
Rewarded so much less than you deserve

Gracias por todo el amor que tienes
For having a big heart
Well, it is long overdue that now we do our part

Kesuwun
It’s so much more than what is known,
and should inspire us to do what’s right and good
It’s thanking you voor alles wat je doet

“Grantangi” fu ala lobi san yu e tan gi
Now f’tan gosontu, a ferantwortu de tap’ wi

Paramaribo, 12 november 2020
Ruben F. del Prado
ruben@dekati.org


De muziekvideo van 'Grantangi' kunt u hier bekijken.
Advertenties