Nog weinig animo bij oversteek Meerzorg-Paramaribo
08 Nov 2020, 14:44
foto
Acht bootsmannen zijn begonnen met het vervoeren van personen tussen Meerzorg-Paramaribo. Zij hebben nog weinig passagiers. De overheid heeft ook pendelbussen via de brug ingezet. (Foto: Raoul Lith)


Het is heel moeilijk nu om mijn draai te vinden. Want eenieder die gewend was de oversteek te doen met ons, doet dat bijna niet meer,” zegt bootsman Ruben in gesprek met Starnieuws. Hij is een van de boothouders die aan het begin van de week weer is gestart met varen. Samen met nog zeven andere collega’s heeft hij ingestemd om voor een tarief van SRD 4 het traject Meerzorg-Paramaribo te onderhouden. Dit bedrag is aangeboden door het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme.
 
Volgens Ruben is het echt merkbaar dat de Covid-19 pandemie impact heeft gehad op de sector. De bootsman is al blij wanneer hij nu op een dag drie ritjes kan krijgen om te varen. Vroeger duurde het tussen tien en twintig minuten en de boot had genoeg passagiers om te varen. Hij geeft aan dat het nu veel langer duurt voordat mensen instappen. “Je moet dan creatief zijn en je biedt dan aan een kleine groep een charter aan. Anders kom je echt niet uit”.

Collega boothouder Khoen vindt het jammer dat de overheid ervoor kiest om de sector niet te ondersteunen. “Het is na acht maanden dat we weer een start proberen te maken. Wij hebben al zoveel ingeleverd”. Hij geeft aan dat de boothouders nog achterstallige covid-gelden moeten ontvangen. De ondernemer zegt dat het gaat om middelen die weer geïnvesteerd moeten worden in de vaartuigen. Het vertrouwen van de passagiers in de bootsmannen moet weer komen.

Khoen vindt het oneerlijk dat er meer pendelbussen worden ingezet vanuit Meerzorg naar Paramaribo. “Waarom kunnen ze ons niet subsidiëren zodat wij tegen een lager tarief kunnen varen. We zijn nu eenmaal hier om die dienst te onderhouden. Want dat doen ze nu met die pendelbussen. Die bussen zijn van particulieren en niet van de Staat,” stelt hij. Verder vraagt hij zich af hoe logisch men heeft nagedacht dat de bussen nu met knipperlichten over de brug mogen rijden. “In de stad na de brug heb je ook een file”.

Op het traject Meerzorg-Paramaribo varen er 31 boten. “We zijn deze week met acht man begonnen; het ging al moeilijk. Deze week starten, als alles goed zit, de rest van de collega’s ook,” zegt Ruben. Hij deelt mee dat iedereen schulden heeft die afgelost moeten worden. Khoen roept op om een manier te vinden om de sector te subsidiëren en de kosten laag te houden. “Uiteindelijk ga je veel meer kosten hebben aan onderhoud bij bussen”.

De Belangenorganisatie Veerboothouders Commewijne heeft actie gevoerd omdat zij niet wil varen voor minder dan SRD 5. Vikaash is student en maakt na acht maanden gebruik van de boot om de oversteek te doen. “Ik snap vanuit hun perspectief wel dat zij hun tarief aangepast willen zien. Ze moeten ook verdienen. Maar ik kan nu al stellen dat het zwaar wordt voor ons”. Hij zegt dat hij de afgelopen periode gebruikt heeft gemaakt van de pendelbussen.

Raoul Lith
Advertenties