Modderstromen Guatemala tillen dodental storm naar 150
07 Nov, 10:37
foto
Ondergelopen wagens in een gebied dat is getroffen door overstromingen na de doortocht van storm Eta in El Progreso, Honduras. (Foto: Reuters)


Het dodental van hevige regenbuien ontketend door storm Eta schoot op vrijdag omhoog toen Guatemalteekse soldaten een bergdorp bereikten waar ongeveer 100 mensen werden gedood door een aardverschuiving, wat bijdraagt ​​aan tientallen andere doden in Midden-Amerika en Mexico. Veel van degenen die het leven lieten in het dorp Queja in de centrale Guatemalteekse regio Alta Verapaz werden in hun huizen begraven nadat modderstromen ongeveer 150 huizen hadden opgeslokt, zei legerwoordvoerder Ruben Tellez.

Het verwoestende weerfront bracht vernietiging van Panama naar Honduras en Mexico, die samen meer dan 50 overstromingsgerelateerde sterfgevallen hebben geregistreerd. Tellez zei dat het niet de eerste keer was dat een ramp de uithoek van Alta Verapaz trof. Het gebied rond Queja leek tien jaar geleden de plaats te zijn van een enorme aardverschuiving op een wegenpas, waarbij tientallen mensen omkwamen, zei hij. "Nu met al dit natuurfenomeen stortte het weer in," voegde hij eraan toe.

Foto's van de aardverschuiving in Queja toonden een lange strook bruine modder die van de weelderige groene heuvel was gepeld. Een video die door het leger werd gedeeld, liet zien dat soldaten die Queja probeerden te bereiken, zich met behulp van een geleidetouw door een moeras van modder moesten slepen. Het leger zei dat alleen al in Queja ongeveer 100 mensen zijn omgekomen, hoewel de zoektocht naar overlevenden doorgaat.

De Guatemalteekse president Alejandro Giammattei liet doorschemeren dat het dodental hoger zou kunnen zijn, met een geschat aantal doden en vermisten in Queja op ongeveer 150.

Op beelden uit een ander deel van Guatemala waren boten te zien die dorpelingen in overstroomde gebieden vervoeren en reddingswerkers die kinderen op hun rug droegen en door het water waadden tot aan hun heupen.

'Catastrofale overstromingen'
Eta is één van de zwaarste stormen die Midden-Amerika in jaren heeft getroffen, Eta heeft vrijdag meer stortregens over delen van Midden-Amerika gedumpt. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) waarschuwde dat "catastrofale overstromingen" in de regio zouden voortduren.

Reddingsoperaties in Honduras en Guatemala werden vertraagd door vernielde wegen en bruggen, waardoor de autoriteiten gedwongen werden het leger in te schakelen en helikopters en speedboten te gebruiken om mensen te redden die op daken van hun huizen waren gestrand.

"Dit is de ergste storm die Honduras in decennia heeft meegemaakt. De schade zal ongetwijfeld aanzienlijk zijn", zegt Mark Connolly, Unicef-vertegenwoordiger in Honduras, die naar schatting ongeveer 1,5 miljoen kinderen daar zal treffen.

Aan de overkant van de grens met Guatemala in de Mexicaanse deelstaat Chiapas zijn 19 mensen omgekomen bij overstromingen, velen meegesleurd door rivieren waarvan de oevers doorbraken, melden staatsautoriteiten. Ten noorden van Chiapas, in de deelstaat Tabasco, hebben de overstromingen nog twee mensen gedood, zei de federale regering.

In Honduras zijn 23 mensen omgekomen bij overstromingen en worden er twee vermist, zegt de regering. Velen zaten volgens het National Risk Management System vast op hun daken. "We zitten al twee dagen zonder voedsel ... wachtend op evacuatie," vertelde William Santos, die schuilde bovenop een bananenverpakkingsfabriek met ongeveer 300 mensen in het noorden van Honduras, tegen Reuters.

Eta trof Nicaragua dinsdag als een orkaan van categorie 4 op met verwoestende winden van 241 kilometer per uur. Het zwakte af tot een tropische depressie landinwaarts, maar de regen hield aan.

Slecht weer belemmert reddingsinspanningen. "Er zitten veel mensen vast die we niet hebben kunnen bereiken", zei de Guatemalteekse president Giammattei. De verwoesting roept herinneringen op aan orkaan Mitch, waarbij in 1998 in Midden-Amerika zo'n 10.000 mensen om het leven kwamen.


Mannen in Purulha, Baja Verapaz, bereiden zich voor om door een modderstroom geblokkeerde weg te gaan na de doortocht van storm Eta in Guatemala. (Foto: Reuters)

Regionale impact
De harde wind en zware regen hebben duizenden huizen beschadigd in Honduras, Guatemala, Costa Rica en Nicaragua, waarvan de regering de menselijke kosten van de storm nog niet heeft gedetailleerd.

Twee mijnwerkers werden gedood in Nicaragua, terwijl in het zuiden van Costa Rica een aardverschuiving een Costa Ricaanse vrouw en een Amerikaanse man in een huis doodde. Acht anderen, waaronder ten minste drie kinderen, kwamen om bij overstromingen nabij de Costa Ricaanse grens in de provincie Chiriqui in Panama.

In Honduras zijn volgens de autoriteiten ongeveer 16.000 mensen gered in de noordelijke regio Valle Sula. Meer dan 5.000 mensen werden geëvacueerd in Guatemala, zeiden functionarissen.

Op vrijdagavond bevond Eta zich voor de kust van Belize in het Caribisch Gebied, op weg naar Cuba en Florida, zei het NHC. Maar overblijfselen van het weersysteem zullen delen van Midden-Amerika blijven treffen met overstromingen, voegde het eraan toe.

Plotselinge overstromingen waren ook mogelijk in Jamaica, het zuidoosten van Mexico, de Kaaimaneilanden en Cuba.
Advertenties