Arki Wan Tori presenteert nu ook niet eerder verschenen verhalen
04 Nov 2020, 15:22
foto


De podcast Arki Wan Tori presenteert in haar tweede reeks van verhalen ook niet eerder verschenen werken van bekende Surinaamse schrijvers. Jeffrey Quartier mag de spits afbijten met de tori ‘zal ik vragen?’. Op deze manier wil de organisatie onbekend of soms ‘verscholen’ werk van de schrijvers in audiovorm delen met haar luisteraars. In de komende weken worden ook andere niet eerder verschenen verhalen geplaatst van andere schrijvers samen met verhalen uit de collecties van de Stichting Kinderboekenfestival en Publishing Services Suriname. Er is een samenwerking aangegaan met de twee organisaties waarbij ook boeken van hen worden voorgelezen. 

Gemiddeld heeft de podcast die officieel gestart is in juli zevenhonderd luisteraars per maand binnen en buiten Suriname. Ondanks de situatie rond Covid-19 aan het ‘normaliseren’ is, blijft de vraag groot naar positieve bezigheden voor kinderen. Daarom gaat de organisatie door met de podcast en denkt ook na hoe het steeds te verder te ontwikkelen qua techniek en inhoud.

Arki Wan Tori, ‘luister naar een verhaal’, is een podcast die te beluisteren is op verscheidene platformen op het internet: Anchor.FM, Spotify, YouTube en iTunes. Samen met Kevin Headley ontwikkelde initiatiefneemster Jinaraja Menke het idee tot een uitvoerbaar concept. Het initiatief is ontstaan in beginperiode van de Covid-19 pandemie in Suriname. Menke zocht naar een bezigheid voor haar kind en begon verhalen voor te lezen. Ze kwam toen op het idee om het voorlezen op te nemen en te delen met andere ouders die ook hun kinderen educatief bezig wilden houden in de moeilijke periode. 

Om meer ouders en kinderen te bereiken besloot zij op een structurele manier de verhalen te delen via het internet. Door middel van een podcast worden de verhalen gratis beschikbaar gesteld voor de jeugd om beluisterd te worden, anytime, anyplace, op verschillende platformen. Naar verhalen luisteren helpt kinderen namelijk te stappen uit hun comfortzone en laat hen in een andere denkwereld terechtkomen. Aangezien elk verhaal uniek is, verschilt de lengte van een tori ook. De doelgroep is elk kind dat Nederlands verstaat, waar ook ter wereld, en geïnteresseerd is in Surinaamse verhalen. De leeftijd is voorlopig van 0 tot 11 jaar. Een kind is namelijk nooit te jong om te luisteren naar verhalen, ook al kan het nog niet praten. 

De focus is tegen eind van het jaar een hele verzameling audiobestanden te hebben van Surinaamse kinderverhalen. De organisatie vindt het namelijk ook belangrijk om het Surinaams erfgoed over kinderverhalen zo te delen met de wereld. Er worden voorbereidingen getroffen om in de derde reeks van verhalen ook enkele hoorspelen bij te doen. Hierdoor krijgt het luisteren naar verhalen een extra dimensie.
Advertenties