Column: Evaluatie met ja-knikkers
03 Nov, 00:59
foto


De president, vicepresident, coalitieleiders, ministers en deskundigen hebben hun tijd genomen om 3 maanden regering grondig te evalueren. Alles is ondersteboven gekeerd. In alle hoeken, gaten en kieren is gekeken of het regeerbeleid op spoor is. Naast het harde werk dat gedaan is, is ook de omgeving van de coalitie onder een vergrootglas gehouden. Het gaat niet alleen om een bestuurlijke maar ook politieke evaluatie, zei president Chan Santokhi vanuit de thuisbasis van de veepee, te Moengo Tapoe. 

De pee en de veepee hebben 5 uren elkaar in de ogen aangekeken en zaken besproken, zonder ja en amen te knikken. De coalitie is tot stand gekomen door deze twee politici. De pee heeft NPS erbij gehaald en de veepee Pertjajah Luhur. Eigenlijk is de coalitie van de VHP en de ABOP. De andere twee partijen hebben niet veel in de melk te brokkelen. Als het gaat om verdelen van de posities, dan moeten VHP en ABOP kijken welke botjes ze werpen voor hun aanhangsels. Zo accommodeert de VHP de NPS in raden van commissarissen en op andere posten. De PL is afhankelijk van de goodwill van de ABOP. Hier en daar vinden beide een positie. 

Bij de evaluatie is zelfreflectie duidelijk nauwelijks aan bod gekomen. Er is meer gekeken naar de misère die is overgenomen. Hoewel rekening met alles werd gehouden, blijkt dat de coalitie totaal verrast is van de lijken die uit de kast zijn komen rollen. Het heeft er veel van dat ze verdwaasd zijn en niet weten waar te beginnen. Alles wat voorbereid was om te gaan regeren, moest weer worden aangepast. De ellende is blijkbaar zo groot dat de coalitie (VHP en ABOP) er nauwelijks een antwoord voor heeft. Of is het toch onkunde om crisismanagement te kunnen voeren. Het kan ook zijn dat zoveel familie, vrienden, aangetrouwde familie, politieke loyalisten op posten geplaatst worden, waardoor zij niet in staat zijn om een antwoord te vinden. 

Wat uit de evaluatie wel naar voren komt, is dat de coalitie op het goede spoor is. Hoeveel onkruid en doornen op het spoor zijn, zal de komende periode moeten blijken. Tijdens de evaluatie is veel meer gesproken over wat de ministeries hebben aangetroffen en wat er gedaan zal worden. Er is minder gekeken naar het eigen functioneren van de mensen die nu aan de macht zijn. De nadruk wordt nog teveel gelegd op de fouten van de voorgangers en minder op de eigen daden die ook vraagtekens oproepen. 

Het heeft er veel van dat alle ja-knikkers van Staatsolie aanwezig waren op de evaluatiebijeenkomst. Wanneer het erop aankomt, wordt er technisch geëvalueerd op beleid, maar niet de verkeerde beslissingen die worden genomen. President Chan Santokhi heeft tijdens de 'live briefing' vanuit Moengo Tapoe gezegd dat er geluisterd wordt naar het volk en de kritiek ter harte wordt genomen. En dat er zelfs correctie plaatsvindt op basis van de evaluatie. De grootste doorn in het oog is het benoemingsbeleid waar er in de coalitie en zelfs nationaal, draagvlak voor moet zijn. Maar intussen gaan de benoemingen van loyalisten rustig door. Bij de evaluatie hebben wij niet gehoord dat de vele functies van de echtgenote van de pee en de familieleden van de veepee teruggedraaid worden. De samenleving raakt het coalitiespoor op deze manier bijster.

Nita Ramcharan
Advertenties