Santokhi na evaluatie regeerbeleid: 'We zijn op spoor'
01 Nov, 04:41
foto
President Chan Santokhi over de zelfreflectie van de regering in de afgelopen 90 dagen.


Er zijn vorderingen geboekt in de drie prioriteitsgebieden die de regering had gesteld. Covid-19 is onder controle. Het financiële traject om de crisis te beheersen is nationaal en internationaal ingezet. Het armoedebeheersingsvraagstuk is eveneens aangepakt. Komende week wordt er gebogen over het sociaal vangnet van de meest kwetsbare groepen. Intussen zijn er pakketten versterkt om de ergste noden te leningen. De evaluatie van drie maanden regering, laat volgens president Chan Santokhi zien "dat wij op spoor zijn". De verschillende crises worden beheerst. De regering is bereid om te corrigeren waar dat nodig is, zei de president zaterdagavond in een 'briefing' tot de samenleving via de televisie vanuit Moengo Tapoe. 


Vanaf september wordt er geen geld geleend om salarissen, pensioenen en AOV te betalen. Er worden nu achterstallige schulden ook betaald. Er is hulp ingeroepen van het adviesbureau Lazard om schulden te herschikken. Met de obligatiehouders (Oppenheimer-leningen) zijn de onderhandelingen vrijdag gestart. Met het Internationaal Monetair Fonds zijn er gesprekken gaande voor het uitvoeren van een programma, dat eind januari/begin februari gefinaliseerd wordt. 

De evaluatie is volgens de president heel diepgaand geweest. Eerst hebben hij en vicepresident Ronnie Brunswijk in vijf uren de zaken op een rijtje gezet. De coalitievorming is begonnen met een gesprek tussen deze twee leiders. De president concludeert dat er een behoorlijke eenheid is tussen hem en vicepresident. Hierna is ook met de twee overige coalitieleiders Gregory Rusland (NPS) en Paul Somohardjo het regeerbeleid geëvalueerd. Vervolgens vond de evaluatie met de ministers en deskundigen plaats zaterdag te Moengo Tapoe. Tijdens de evaluatie is naar voren gekomen dat er een breed draagvlak moet zijn bij het benoemingsbeleid en dat er geluisterd moet worden naar de kritieken uit de samenleving. De president deelde mee dat er geluisterd zal worden naar signalen uit de samenleving, zonder verder concreet hierop in te gaan. 

De president voerde aan dat er heel hard is gewerkt in de afgelopen periode, waarbij veel resultaten zijn geboekt. Op alle fronten worden misstanden aangepakt en orde op zaken gesteld. De veiligheid zal worden opgevoerd en alle instituten die hiermee te maken hebben, zullen een integere leiding krijgen. Tijdens de evaluatie is afgesproken welke zaken gelijk aangepakt zullen worden. Een van de prioriteiten is dat alle scholen moeten draaien. In het binnenland zijn de meeste scholen nog niet opgestart. Tijdens de begrotingsbehandeling zal gedetailleerd ingegaan worden op de prioriteiten die de verschillende ministeries hebben. 
Advertenties