IMF vreest past-Covid sociale onrust Latijns-Amerika
23 Oct, 16:35
foto
Alejandro Werner, directeur van de afdeling westelijk halfrond van het Internationaal Monetair Fonds. (Foto: Reuters)


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bezorgd dat de sociale onrust in "veel landen" in Latijns-Amerika weer zal oplaaien zodra de Covid-19-pandemie verdwijnt. Economieën in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zullen naar verwachting als groep dit jaar met 8,1% krimpen, met een oneven opleving in  2021 van slechts 3,6%. De meeste landen zullen pas in 2023 terugkeren naar het productieniveau van vóór Covid, zei het IMF donderdag.

"Sommige van de oorzaken van sociaal onbehagen zullen verslechteren en dat wekt onze bezorgdheid over de regio, voor veel landen in de regio", zei Alejandro Werner, de directeur van het Fonds voor het westelijk halfrond, in een interview met persbureau Reuters.

"Als we uit de pandemie komen, zullen we een niveau van economische activiteit en werkgelegenheid hebben dat veel lager zal zijn dan voorheen, een niveau van armoede en inkomensverdeling die erger zijn", voegde hij eraan toe.

Protesten die soms gewelddadige werden hebben landen opgeschud, waaronder Chili, Ecuador en Colombia. Dat gebeurde zelfs voordat de pandemie toesloeg, aangewakkerd door woede over ongelijkheid, corruptie en bezuinigingsbeleid van de overheid.

Deze week werden marsen ter gelegenheid van de verjaardag van de Chileense opstanden gewelddadig in delen van Santiago. Chili houdt zondag een referendum over het al dan niet schrappen van de grondwet uit het dictatuurtijdperk, een belangrijke eis van de protesten van 2019. Werner zei dat het referendum het bewijs was dat Chili de sociale zorgen via een institutioneel proces aan het kanaliseren was. Het is volgens hem nog een vraag of de stemming leidt tot een resultaat dat Chili in staat zal stellen "te blijven groeien zoals het de afgelopen drie decennia heeft gedaan, maar ook meer sociale inclusie te bereiken en de aspecten van sociale inclusie te versnellen."
Advertenties