Borstkanker meest voorkomende kanker bij vrouwen
20 Oct, 10:44
foto


Het thema van Borstkanker Bewustwordingsmaand, oktober, is dit jaar ‘Together’. De Wereldgezondheidsorganisatie en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (WHO/PAHO) vragen deze maand extra aandacht en steun voor het vergroten van bewustwording, vroege opsporing en behandeling, alsook palliatieve zorg van borstkanker. In de Amerikas, ook in Suriname, is borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen.

Sinds 2010 is kanker de tweede belangrijkste doodsoorzaak in Suriname, alleen door hart- en vaatziekten overlijden er meer mensen. Baarmoederhalskanker volgt na borstkanker als doodsoorzaak, schrijft de voorlichting van het ministerie van Volksgezondheid.

Bij borstkanker ontwikkelen de normale cellen in een of beide borsten zich tot kwaadaardige gezwellen. Bij onderzoek voelt men knobbels of verhardingen in de borst, maar het kunnen ook zijn knobbels in de oksels, pijn in de borsten en/of bloederig vocht uit de tepels. Volgens de WHO/PAHO wordt borstkanker waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van hormonale factoren (fysiologische en therapeutische), genetische factoren (moeder of zus met borstkanker), andere niet-hormonale fysiologische factoren (bijvoorbeeld leeftijd) en omgevings- en leefstijlfactoren (bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, overgewicht). Beschermende factoren zijn het geven van borstvoeding en regelmatig lichamelijke oefeningen.

Vroege ontdekking van borstkanker en baarmoederhalskanker maakt behandeling van deze ziekten mogelijk. Het is daarom zeer belangrijk dat een vrouw haar borsten regelmatig zelf onderzoekt, waardoor zij een eventuele knobbel of verharding in een vroeg stadium ontdekt. Vrouwen kunnen aan hun huisarts vragen om doorverwezen te worden voor een borstonderzoek.

Voor borstonderzoek kan men onder meer terecht bij Halfhide & Hofwijk Radiologie Kliniek, Stichting Lobi Suriname, de internist-oncoloog bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, het St. Vincentius Ziekenhuis of het Diakonessenziekenhuis, meldt de voorlichting van Volksgezondheid.
Advertenties