Somohardjo: Een van de moeilijkste momenten van mijn leven
16 Oct, 04:31
foto
PL-voorzitter Somohardjo neemt, samen met Tamsiran's echtgenote Mieke en zoon Dimitri, afscheid van zijn strijdmakker.


Alles en iedereen staat klaar op het partijcentrum van de Pertjajah Luhur (PL) te Beekhuizen: de stoelen die twee meters van elkaar zijn verwijderd, hand sanitizers en bloemstukken, maar ook de partijleden die de laatste eer willen bewijzen aan hun eerste ondervoorzitter Ronny Tamsiran (57). Dan komt de lijkwagen binnengereden. Het is even een moeilijk moment. Ook voor PL-voorzitter Paul Somohardjo. 

“Dit is een van de moeilijkste momenten voor mij, om nu het woord te voeren. Een van mijn beste vrienden was Tamsiran. We hadden nooit gedacht, vanaf het begin van de oprichting van de partij, velen zijn daar getuigen van, dat een lid van ons afscheid zou moeten nemen onder het dak van het PL-centrum. Niet aan de Hoogestraat, noch aan de Gemenelandsweg of hier. Dit gebeuren is iets van de Almachtige”, zei Somohardjo donderdag tegen familie, vrienden en partijgenoten van Tamsiran. 

De PL-voorzitter memoreerde dat Tamsiran altijd als slogan had Tranga bribi, PL n’e sribi. “Inderdaad, PL n’e sribi, maar yu musgo Tamsiran, fu man sribi”, sprak Somohardjo. Hij bemoedigde de echtgenote en de kinderen van Tamsiran en zei dat zij niet alleen leden zijn van de partij, maar dat de partij ook hun familie is. Dimitri, een van de zonen van Tamsiran, heeft het voorbeeld van zijn vader overgenomen en is een boegbeeld van trouw en van recht. De PL-voorman merkte op dat Tamsiran vanaf zijn aantreden, vanwege zijn populariteit, vanaf 1996 tot en met 2010 werd gekozen door de bevolking van Commewijne. Twintig jaar lang had Tamsiran het voorbeeld gegeven. Het is dan ook niet zonder meer dat hij de functie van eerste ondervoorzitter binnen de PL bekleedde.  

Somohardjo memoreerde dat Tamsiran zeker twintig jaar jonger was dan hij en dat hij altijd aan hem dacht als zijn beste vriend en zelfs als gezinslid. Ondanks de vele perikelen die de partij doormaakte, zoals het overlopen van toppers van de partij, bleef Tamsiran standvastig achter de PL staan. De PL-voorzitter deed een beroep op de structuren om het voorbeeld van Tamsiran van loyaliteit en trouw te volgen, zodat de partij kan voortbestaan. “Laat de Pertjajah Luhur een huis zijn voor iedereen, niet alleen voor de Jawa, maar voor iedereen. We zullen ons Tamsiran blijven herinneren, en lafu nanga en tranga bribi”, aldus Somohardjo.

De stoet vertrok vanuit het terrein van het mortuarium naar het Assembleegebouw, vervolgens naar het partijcentrum te Beekhuizen en daarna naar Sinabo in Commewijne, waar ten huize Tamsiran gelegenheid was tot afscheid en ook de uitvaartdienst werd gehouden. Ronny Tamsiran is donderdagmiddag om 15.00 uur ten grave gedragen. In De Nationale Assemblee is Tamsiran ook gememoreerd. Er werd een minuut stilte in acht genomen. 
Advertenties