Handen wassen goed voor gezondheid, onderwijs en economie 
15 Oct, 21:14
foto
Jennifer Tjon A Joe, hoofd van de Louis Brailleschool, met haar handwassysteem.


Diarree en longontsteking zijn de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen onder de vijf jaar. Handen wassen met zeep is een van de meest effectieve en goedkope manieren om deze ziekten te voorkomen. Dit eenvoudige gedrag kan levens redden, diarree met bijna de helft verminderen en acute luchtweginfecties met bijna een kwart. Handen wassen met zeep heeft niet alleen gevolgen voor gezondheid en voeding, maar ook voor onderwijs, economie en gelijkheid. 

Elk jaar wordt op 15 oktober Wereld Handenwassendag herdacht. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor handen wassen met zeep als een gemakkelijke, effectieve en betaalbare manier om ziekten te voorkomen en levens te redden. Het thema dit jaar is 'Handhygiëne voor iedereen'. Volgens de Global Handwashing Partnership, de organisatie die in 2008 deze dag in het leven heeft geroepen, is handen wassen met zeep een gemakkelijke, effectieve en betaalbare doe-het-zelf-oefening die infecties voorkomt en levens redt.

De internationale organisatie stelt dat handen wassen met zeep zo eenvoudig is, dat iedereen zichzelf, zijn gezin en zijn gemeenschap kan beschermen door zich met zeep te wassen. Hoewel er weinig middelen voor nodig zijn - zeep en een kleine hoeveelheid water - zijn de voordelen aanzienlijk. Wanneer handen wassen met zeep regelmatig wordt toegepast op belangrijke momenten, zoals na gebruik van het toilet of voor contact met voedsel, kan het risico op diarree en longontsteking drastisch worden verminderd, wat kan leiden tot ernstige ziekte en overlijden. Handen wassen met zeep helpt ook de verspreiding van andere infecties, waaronder griep en ebola, te voorkomen.

Ook in Suriname wordt op Wereld Handenwassendag extra aandacht geschonken aan de doelstellingen van deze dag. De Louis Brailleschool voor blinde en slechtziende kinderen heeft vandaag onder andere een handwassysteem en zeep ontvangen. Vandaag herdenken zij ook Witte Stokkendag, een dag die speciaal is ingesteld om extra aandacht te vragen voor mensen met een visuele beperking. Ook de Kennedyschool heeft in het kader van Wereld Handenwassendag onder meer zeep en papieren zakdoekjes in ontvangst mogen nemen. Deze school wordt bezocht door kinderen met een gehoorbeperking. Beide gestes zijn gedaan door Intermed Caribe, een bedrijf dat zich sinds 2015 inzet voor een betere bewustwording van het belang van een goede handhygiëne. 

Een in 2017 wereldwijd uitgevoerd onderzoek in 51 landen wees uit dat de verschillen in de beschikbaarheid van zeep heel klein of helemaal niet bestonden in die landen. Dit wijst erop dat de beschikbaarheid van zeep bijna universeel is. Ondanks het feit dat de armste huishoudens ter wereld minder snel toegang hebben tot zeep, blijken kosten niet de belangrijkste belemmering voor handen wassen met zeep. De meeste mensen over de hele wereld kunnen zich stukken zeep of wasmiddel veroorloven. Veel huishoudens die toegang hebben tot zeep, gebruiken het echter vaak voor de was, afwassen of baden, in plaats van om de handen te wassen. Investeringen in het promoten van handen wassen zijn zeer kosteneffectief en kunnen de gezondheidsvoordelen van andere interventies maximaliseren, stelt de Global Handwashing Partnership.
Advertenties