C-47 eist vertegenwoordiging vakbond in rvc's
13 Oct, 04:41
foto
Robby Berenstein, voorzitter van C-47 tijdens een persconferentie maandag.


“Binnen C47 hebben we totaal 24 bedrijven, staatsinstellingen, parastatalen, waar we een vakbond hebben en waar we hebben geëist dat wij ook een voordracht moeten doen om zitting te nemen in de besturen,” zegt Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47. De perceptie die er leeft bij delen van de samenleving is dat we vechten om mensen in rvc’s te zetten, “fu seti sma kon”. 

Berenstein geeft op een persconferentie aan dat dit verre van waar is. De vakbond heeft al jaren mensen in een aantal  rvc’s zitten. De afgelopen tien jaar zijn er heel veel negatieve ervaringen met de manier hoe staatsbedrijven gedraaid zijn, stelt Berenstein. “We hebben gevallen meegemaakt van slecht bestuur, tot corruptie tot nepotisme, vriendjespolitiek tot regelarij”. Berenstein stelt dat wanneer een regeerperiode voorbij is de minister en rvc’s beiden vertrekken en de wrokomangs maar met de problemen achterblijven. 

Tijdens de hearings met de coalitiepartners is aan de regering voorgehouden dat de vakbeweging bij het herstel van deze situatie moet worden betrokken. De werknemers moeten het gelag betalen, maar als het gaat om het bestuur van de onderneming tellen we hen niet mee, vindt Berenstein. Er is toen afgesproken dat de personen vanuit de vakbond alvast worden benoemd en de statuten ‘along the way‘ worden gewijzigd. 

Berenstein geeft aan dat er bij De Surinaamse Postspaarbank, de NV Waterleiding Maatschappij, de Centrale Bank van Suriname, Nationaal Vervoersbedrijf, Luchthavenbeheer, CASAS en de Stichting Regionale Gezondheidsdienst, reeds mensen benoemd zijn, maar dat de mensen van de vakbeweging hier buiten zijn gelaten. De rvc’s van de overige bedrijven zijn nog niet benoemd.

Het gaat er volgens Berenstein om wat er in de bedrijven gebeurt, hoe het staat met de continuïteit, en voor zover er misstanden hebben plaatsgevonden, hoe het herstel geschiedt. Het gaat volgens hem om het totaal beleid rond die instellingen en daar moeten we bij betrokken worden, zegt Berenstein. C-47 zal de strijd hierover verder voeren.

Raoul Lith
Advertenties