Reactie op artikel van Jim Hok
12 Oct 2020, 08:32
foto


Ik ben het eens met de heer Hok dat het in deze kwestie niet gaat om de persoon Ronnie Brunswijk, maar om de bezetting van de positie van vp. Als mens en persoon, mag hij best aardig zijn maar weet wie je op de stoel plaatst van de vp. Een fatsoenlijk mens had niet zijn ego geplaatst boven fatsoen. Ik schaam me dat iemand van buitenaf ons erop moet wijzen wat fatsoenlijk of onfatsoenlijk is. Dat moet een fatsoenlijk land geheel zelf aanvoelen en vooral uitstralen. 

De heer Blok geeft alleen aan wat fatsoenlijk is in een democratie. We hebben de fout al gemaakt met Bouterse om een crimineel, een drugsveroordeelde en verdachte van de 8 decembermoorden als president te accepteren. Elk fatsoenlijk land heeft deze benoeming veroordeeld en nu accepteren we weer een veroordeelde als vp. We moeten juist laten zien dat we van die fout hebben geleerd en die fout niet meer zullen maken. Geen enkel land mag een veroordeelde crimineel in een topfunctie handhaven. Elk land moet er juist naar streven om in de top, voorbeeldfiguren te plaatsen. In plaats van toe te geven dat zijn benoeming als president niet kan en niet mag, heeft Bouterse als reactie Nederland de oorlog verklaard en het volk tegen Nederland opgezet. Hiermee heeft hij het fatsoensniveau van Suriname gedegradeerd. Zijn ego was belangrijker dan de goede naam van ons land. Ik hoop op een andere reactie van Brunswijk. Een fout maken is menselijk dus kan hij zijn fout toegeven en aan het volk vragen hem een kans te geven om zich te bewijzen. Of hij kan het net als Bouterse negeren, stoer doen en Nederland tot vijand te verklaren. In het eerste geval laat hij het welzijn en de goede naam van het land spreken en in het tweede geval zijn ego.

Het is geen kwestie van Den Haag bepaalt wat er in Suriname moet gebeuren. Den Haag heeft het recht om aan te geven met wie ze wel of niet aan de onderhandeltafel willen zitten omdat ze zelf het goede voorbeeld geven. Een politicus in Nederland met een smet op zijn naam, haalt het niet in zijn hoofd om naar een topfunctie te dingen. En als hij tijdens zijn zittingsperiode in de fout gaat, moet hij onmiddellijk aftreden. Dat is fatsoen op hoog niveau. Dus minister Blok geeft alleen aan wat fatsoenlijk is, hij wil met fatsoen aan de onderhandeltafel zitten. Hij heeft Santokhi en de minister van Financiën aan de onderhandeltafel geaccepteerd en gerespecteerd. De Surinamer kan dit naast zich neerleggen of ervan leren.

Het is geen kwestie van dat we lummels zijn en dat Den Haag met ons kan doen wat ze willen. Nee, Den Haag leert ons wat fatsoen is omdat we zelf hebben laten zien dat we dat fatsoen missen. De vorige regering heeft onze waarden en normen vernietigd. We wisten niet meer wat fatsoen was. Het is de plicht van deze regering om het fatsoen te herstellen. Of een land groot of belangrijk is, is niet van belang, wat telt is het fatsoensniveau van een land. Het wordt hoogtijd dat de Surinaamse politiek fatsoen uitstraalt. We moeten niet kiezen voor ego maar voor fatsoen.

J.Vaseur
Advertenties