OM onderzoekt 12 corruptiezaken; meer tools nodig
03 Oct 2020, 07:32
foto
Procureur-generaal Roy Baidjanath Panday legt uit dat aan 12 van de 20 corruptiezaken die neergelegd zijn bij het Openbaar Ministerie wordt gewerkt. (Foto: Ranu Abhelakh)


Bij het Openbaar Ministerie (OM) zijn 20 corruptiezaken neergelegd. Er wordt aan 12 van die zaken gewerkt, deelt procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday mee. Hij wil meer mensen om het werk optimaal te kunnen doen. De pg wil ook dat de wettelijke positie van een klokkenluider bij corruptiezaken beter geregeld wordt. Hij merkt op dat om corruptie bij de overheid en parastatale bedrijven tegen te gaan, belangenverstrengeling voorkomen moet worden en dat de raden van commissarissen (rvc)  hun werk beter moeten gaan doen.  

De pg heeft in zijn toespraak bij de opening van het zittingsjaar van het Hof van Justitie vrijdag, aangegeven wat de stand van zaken is van het een anti-corruptie unit en de zaken die behandeld worden. De anti-corruptie unit gaat corruptie- en fraudezaken onderzoeken en vervolgen. Samen met de Belastingdienst gaat ze ook oneerlijk verkregen vermogens wegnemen. De unit bestaat behalve vervolgingsambtenaren van het OM, uit politierechercheurs en forensische financiële deskundigen. 

Op dit moment heeft het OM ‘part time’ maar één forensische deskundige ter beschikking. De pg wenst een uitbreiding van deze specialiteit. Het team wordt veelal geconfronteerd met slechte boekhouding in de zaken die ze behandelen. “In enkele van deze onderzoeken is gebleken hoe slecht de financiële verslaggeving is gedaan,” geeft de pg aan. “En als het niet slecht genoeg is, is er nog minder onderzoek gedaan naar de geldstromen binnen de bedrijven van de overheid. Ik noem in dit verband de SPSB, RGD, Telesur, SBB en de Centrale Bank van Suriname.” 

Corruptie kan voorkomen worden, stelt de pg. De rvc’s bij de overheid, maar vooral bij parastatale bedrijven, moeten hun toezichthoudende taken “veel meer en veel beter” vervullen dringt hij  aan. Ook moet afgedwongen worden dat gecertificeerde jaarverslagen op tijd verschijnen. “Ook verstrengeling van belangen dient teruggedrongen te worden, want gebeurd zulks niet dan wordt de deur opengezet voor oneigenlijke praktijken.”  

Hoewel er enkele dagen geleden 13 nieuwe vervolgingsambtenaren zijn beëdigd, wat het aantal brengt op 30, zijn er niet genoeg om evenveel aandacht aan de verschillende zaken te besteden. “Ik moet mij haasten om te zeggen dat enkele van de 12 onderzoeken vanwege tekort aan menskracht, op een laag pitje worden voortgezet,” deelt de pg mee.  “Behalve tekort aan menskracht speelt ook het gebrek aan werkruimten met de nodige voorzieningen.” Hij voegt eraan toe dat president Chan Santokhi, die de bestrijding van corruptie tot een hoge prioriteit heeft gemaakt, heeft aangekondigd dat er verbetering komt zodat het OM “ongestoord en slagvaardig voort kan gaan met het werk.” 

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April