Rechter vonnist Greenheart tot uitbetaling lonen arbeiders
03 Oct 2020, 04:47
foto


Rechter C. Wallerlei heeft donderdag gevonnist dat Greenheart zijn 22 werknemers hun lonen voor de afgelopen zes maanden moet betalen. De werkgever en werknemers raakten in conflict over de aanschaf van stofmaskers die de arbeiders nodig hebben bij hun werkzaamheden. Greenheart weigerde de stofmaskers aan te schaffen en sommeerde de groep arbeiders niet meer aan het werk te verschijnen.

De werknemers lieten het niet daarbij zitten en schakelden de Greenheart Group Werknemersorganisatie in. Toen dialoog niet meer hielp, zochten de werknemers hun recht via de groene tafel. De rechter vonniste dat de werkgever de arbeiders vanaf mei gewoon moest uitbetalen. De dienst Arbeidsinspectie had aan de directie van Greenheart gezegd dat het ontbreken van de stofmaskers een ernstig gevaar vormt voor de gezondheid van de werknemers.

De bond betreurt het dat de werkgever niet gekozen heeft voor de weg van dialoog. Bondsvoorzitter Robby Berenstein zegt dat er ook andere problemen zijn waarmee de vakorganisatie kampt. Zo probeert de bond al jaren te komen tot een collectieve arbeidsovereenkomst, waarin het kader kan worden overeengekomen voor huidige en eventuele toekomstige uitdagingen.

Op dit moment is het gebied waar het bedrijf is gevestigd, Apoera, in een algehele lockdown vanwege de uitbraak van Covid-19. De bond doet er alles aan om de gezondheidssituatie van de medewerkers en hun gezinnen te garanderen. "Op dat gebied zijn wij geenszins van plan enige concessie te doen," zegt Berenstein.
Advertenties