Scholen gaan uitdagingen Covid-19 met volle moed aan
02 Oct 2020, 00:56
foto
Directeur Oetsman Rasidin van de Johannes Vrolijkschool 1 op Lelydorp, spreekt de leerlingen toe op de eerste schooldag. (Foto's: Raoul Lith)


Het schooljaar 2020-2021 is donderdag gestart onder nieuwe omstandigheden. De Covid-19 richtlijnen en procedures die hiervoor zijn ontwikkeld, dienen stipt opgevolgd te worden. Ook op Lelydorp in Wanica zijn de scholen de uitdagingen met volle moed aangegaan. Oetsman Rasidin, directeur van de Johannes Vrolijkschool 1, zegt aan Starnieuws dat het schooljaar is begonnen met een nieuwe situatie.  “Van het jaar zijn we gestart met 700 leerlingen. Het aantal aanmeldingen is uit zijn voegen gegroeid. We hebben het vier jaar lang goed gedaan met een grote school. We hebben besloten de school dan te splitsen” zegt Rasidin. 

De schooldirecteur geeft aan dat alles in samenspraak geweest is met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. “Het ministerie heeft groen licht gegeven, omdat het op de hoogte is van de situatie waarbij het voller wordt en er meer leerlingen aanwezig zijn”. Hij geeft aan dat een fysieke scheiding in de nieuwe situatie heel veel heeft betekend op het gebied van veiligheid op school. Rasidin deelt mee dat hieraan hard wordt gewerkt. Vooral als de Covid-19 situatie wordt meegenomen.

Volgens Rasidin is met de nieuwe structuur waarbij er een tweede directeur is, beter controle uit te voeren op de leerlingen en zo kan de Covid-19 situatie ook beter in de gaten worden houden. Hij geeft aan dat er beter ingespeeld kan worden op aanpassingen die gepleegd moeten worden of improvisaties die moeten gebeuren. Er zijn extra wasbakken geplaatst en de school is ook voorzien van looprichtingen. De lokalen zijn ruim genoeg om 15 leerlingen per klas te hebben. Op deze school komen alle leerjaren elke dag op school, maar zijn de klassen in twee groepen verdeeld. “Zo blijven de leerlingen maar één dag thuis en komen de volgende dag weer volgen”.

Rudolp Wirjopawiro, schoolleider van de Pacellischool, zegt de uitdaging aan te gaan. “Het zijn eigenlijk geen nieuwe regels. Want toen we in juli waren gestart met de examens van de zesdeklassers, golden de regels al. Het is nu zo dat er alleen maar meer klassen zijn”. De schoolleider merkt op dat er vooral ‘s morgens een uitdaging is op school. Dit, omdat alle leerlingen hun handen moeten wassen en er dan een druk zit op het gebruik maken van de kranen. Wirjopawiro geeft aan dat het logistiek wel gauw opgelost kan worden om zo die groep kinderen snel te verhelpen.


Rudolp Wirjopawiro, schoolleider van de Pacellischool. 

Op de eerste schooldag waren aanwezig de kinderen van de vijfde en de zesde klassen. Wirjopawiro geeft aan dat vanaf 6 oktober een deel van de groep van alle klassen les zullen volgen. De dag erna volgt het andere deel. In de klassen zijn markeringen aangebracht op het meubilair waar de leerlingen mogen plaats nemen. Hier is vooral rekening mee gehouden dat de kinderen op een veilige afstand van elkaar zitten. Op de eerste dag is ervoor gekozen om binnen te pauzeren om te voorkomen dat er gauw groepjes gevormd zullen worden.

“We werken met klassen van veertien, max vijftien studenten. We kunnen sowieso niet meer werken met volle klassen. Dat maakt dan dat de kinderen niet elke dag les zullen hebben,” zegt Denny Wongsodimedjo, directeur van de Henry Hassankhan Scholengemeenschap (HHS). Hij merkt op dat het constant fysiek les geven als voorheen niet gaat werken in de huidige situatie. De HHS directeur stelt dat er combinaties met afstand onderwijs zullen volgen. Dit kan door middel van het verstrekken van het juiste lesmateriaal. “Online moet er ook bij, dat is dan additioneel”.


Denny Wongsodimedjo, directeur van de Henry Hassankhan Scholengemeenschap. 

Volgens Wongsodimedjo moet er geïnventariseerd worden welke methodes voor wie gebruikt zullen worden. “Het gaat om zender en ontvanger. De docent kan wel beschikken over de technische faciliteiten, maar hoe zit het met de leerlingen. We moeten ook kijken welke mogelijkheden er liggen voor de leerlingen. Het is een nieuwe situatie en wij zijn er ook nog mee aan het experimenteren,” stelt Wongsodimedjo. Echter hamert hij erop dat op het gebied van afstandsonderwijs wel mogelijkheden bekeken worden, omdat het voor de leerlingen heel belangrijk gaat zijn. Hij geeft aan dat het van hen heel veel discipline zal eisen. Voor dit jaar zijn er 675 leerlingen ingeschreven op HHS. 

Raoul Lith 
Advertenties