Aanzetten discussie dollarisering Surinaamse economie
Het gebrek aan vertrouwen in de eigen Surinaamse munt heeft van meet af aan al geleid tot informele geldstromen en aanhouden van geldvoorraden in buitenlandse valuta en tevens ook tot parallelkoersen met de SRD. De opkomst van de in particuliere handen zijnde cambio’s hebben significant bijgedragen (en doen dat nog steeds) aan de omvang van de informele economie middels het omzetten (zowel nationaal als overzee) c.q. doorgeven aan ingezetenen van buitenlandse valuta door familieleden maar ook tot de omzetting en verplaatsing van uit drugs verdiende gelden en/of andere uit duistere bronnen afkomstige gelden van en naar Suriname.
Opvallend zijn de corruptieve aanslagen bij De Centrale Bank van Suriname die zich voordeden onder de met absolute macht beklede presidenten (Wijdenbosch en Bouterse) die beiden eerst dit instituut politiseerden en uitholden, daarmee de weg vrijmaakten voor ongerechtvaardigde verrijking en banale diefstal. De eerste ravage werd aangericht door de toenmalige governor Henk Goedschalk (eind jaren tachtig) terwijl meer recent de in hechtenis verkerende Robert van Trikt en de op de vlucht zijnde Gillmore Hoefdraad (ex-governors en ex-minister van Financiën) zichzelf tezamen met aan hen politiekgelieerden schaamteloos vergrepen aan staatsgelden en omvangrijke bij de centrale bank gestalde tegoeden van burgers (kasreserves) ten koste van de gemeenschap die op geen enkele wijze kon rekenen op de als werkarm van de corrupte governors/ autoriteiten opererende recent afgetreden NDP-coalitie in het parlement.
Dollarisering als remedie
Consequenties van een eventuele dollarisering en daarmee het afstand doen van de eigen munt zijn zowel de uitschakeling van de particuliere cambio’s als de toebedeling van een marginale rol voor de centrale bank waarmee enerzijds de uitwas van de cambio’s is aangepakt en anderzijds herhaling van weer een vernietigende roof bij de centrale bank voorkomen wordt. In beide gevallen dient het belang van de gemeenschap leidend te zijn.
Aan de dollarisering van de economie zijn diverse voordelen verbonden zoals de stabiele inflatie als gevolg van de stabiliteit van de dollar, eliminatie van transactiekosten en valutarisico’s, hogere economische groei (o.a. handel en investeringen). Het aangetoonde structurele wantrouwen in de eigen SRD gepaard gaande met het aanhouden en verrichten van transacties in Amerikaanse dollars zowel in de formele als informele economie vergemakkelijkt enerzijds maar compliceert tegelijkertijd de dollarisering enigszins in de overgangsfase. Met name in deze fase zal de rol van de centrale bank van grote betekenis kunnen zijn.
De overgang sluit ook precies aan bij de plannen van de zittende regering tot duurzame stimulering van het ondernemerschap en de export welke de enige bron van geldschepping zal vormen bij de gedollariseerde economie. Een strategische uitwerking en uitvoering van een geplande overgang past precies bij de beoogde toekomstige olie-inkomsten in dollars. De dollarisering van de Surinaamse economie biedt kansen voor een herordening van de Surinaamse economie zodanig dat de omslag tot een exporteconomie reëel is waarbij (intern) met een gedegen fiscale herordening begrotingstekorten meer uitzondering dan regel zullen zijn. Indien daarbij ook aan een rechtvaardigere inkomensverdeling voor de samenleving gestalte kan worden gegeven, zal ons zo door haar eigen kinderen misbruikte moederland de Eldorado van het Zuid-Amerikaanse continent kunnen zijn.
Drs. Roberto Manniesingh
agam@planet.nl
Vandaag
Gisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 878
- Santokhi en Simons voeren overleg over democratische transitie
- Man beschoten bij gewapende goudroof in Brokopondo
- Potentiële uitbraak van infectieziekten in Rahemal & omgeving
- Brunswijk ook met VHP ondersteuning vicevoorzitter DNA
- Adhin gekozen tot voorzitter van De Nationale Assemblee
- Brunswijk toegelaten als Assembleelid; geen vicepresident meer
- Brunswijk: Ik blijf vicepresident tot opvolger is gekozen
- Simons: Wie zich niet houdt aan akkoord, stapt eruit
- Brunswijk beëdigd door Parmessar; mogelijk geen vicepresident meer
- Is God almachtig?
- Raadsvrouw van voorganger verdacht van verkrachting pleit voor vrijspraak
- Het blijft onweren in de middag
- 'Hey Daddy': Hoe wereldleiders Trump’s ego strelen
- Moordverdachte sloeg slachtoffer met tas om vermeende seksuele provocatie
- Gregory Rusland unaniem voorgedragen als vicepresidentskandidaat