G7 steunt verlenging schuldbevriezing arme landen
26 Sep, 11:39
foto
De G20-landengroep bood in april de 73 armste naties ter wereld een bevriezing van de schuldendienst tot eind 2020 aan. (Foto: Reuters)


Van de ministers van Financiën van de G7 wordt verwacht dat ze vrijdag hun steun uitspreken voor het verlengen van een schuldverlichtingsprogramma om de armste landen te helpen de coronaviruspandemie te doorstaan. De ministers van de groep van zeven meest ontwikkelde economieën zullen vrijdag via een videoconferentie bijeenkomen om de wereldwijde economische ontwikkelingen en het aanhoudende effect van het coronavirus, te bespreken. De pandemie heeft wereldwijd bijna 32 miljoen mensen besmet.

Hoewel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gepleit voor een verlenging van de eindejaarstermijn van het schuldverlichtingsprogramma met een jaar tot 2021, zullen de G7-ministers waarschijnlijk een eerste verlenging van zes maanden steunen, aldus drie bronnen die kennis dragen van deze kwestie.

"Er is steun voor een verlenging van zes maanden, en er zal discussie zijn over de uitgebreidere kwestie van schuldherstructurering", zei één van de bronnen. De steun van de G7-ministers van Financiën voor een verlenging van het schuldmoratorium tot juni 2021 zou de weg helpen effenen voor een besluit van de grotere G20-groep.

De groep van 20 ministers van Financiën zal op 14 oktober bijeenkomen, hoewel het besluit waarschijnlijk formeel zal worden aangenomen door de G20-leiders tijdens hun top in november.

De G7 zal debatteren over de houdbaarheid van de schuld op langere termijn van de armste landen die verlamd zijn door hoge schulden, zelfs voordat de pandemie toesloeg. De discussies weerspiegelen een groeiend besef onder de wereldwijde gemeenschap dat sommigen van hen mogelijk hun schuld moeten herstructureren, zeiden ze.

De bronnen, die allemaal op de hoogte zijn van de beraadslagingen van de G7, spraken op voorwaarde van anonimiteit aangezien ze niet bevoegd waren om in het openbaar te spreken. Het Amerikaanse ministerie van Financiën zal de bijeenkomst organiseren.

Goede voornemens, uitdagende uitvoering
In het kader van een programma dat het Debt Service Suspension Initiative (DSSI) wordt genoemd, kwamen de G20-economieën in april overeen om tot het einde van het jaar een bevriezing van de schuldendienstbetalingen aan de 73 armste landen aan te bieden.

Volgens de Wereldbank profiteert Pakistan in dollars het meest van het DSSI, met een potentiële besparing van US$ 2,7 miljard of 1 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp). Wat de economische omvang betreft, zou Bhutan het grootste positieve effect zien van het schuldenmoratorium, met besparingen van US$ 206,5 miljoen of 8,4 procent van zijn bbp.

Maar de uitvoering van de schuldenstop was een uitdaging, aangezien Covid-19 de armste landen bijzonder hard heeft getroffen, waardoor oproepen tot verlenging van het programma steeds luider klinken.

Wereldbank-president David Malpass zei vorige week in een blogpost dat hoewel het G20-initiatief voor schuldverlichting een goed begin was, er diepere en duurzamere oplossingen nodig waren. "Het huidige moratorium op schuldbetalingen is te oppervlakkig om licht te werpen aan het einde van de schuldtunnel", zei hij, eraan toevoegend dat het IMF en de Wereldbank zouden kijken naar "aanvullende stappen op het gebied van schulden om middelen vrij te maken" tijdens hun jaarlijkse vergaderingen volgende maand.
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October
Thursday 22 October